Skip to main content

Warmtepomp op hoge of lage temperatuur: welk systeem kiezen?

Ben je van plan om een warmtepomp te installeren om jouw woning te verwarmen, maar weet je niet of het beter is om te kiezen voor een model op hoge of op lage temperatuur? Geen probleem, we zetten graag alles wat je hierover moet weten op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een warmtepomp op hoge temperatuur precies?

Een warmtepomp op hoge temperatuur is een klassieke warmtepomp die gebruikmaakt van energie uit de buitenlucht of de aardbodem om – zoals zijn naam aangeeft – warm water op een hoge temperatuur te produceren. Zo’n warmtepomp geeft de warmte-energie die ze aan de natuur onttrekt via een koudemiddel door aan een watercircuit dat door de woning loopt. De warmtepomp verwarmt dit water tot een temperatuur boven de 65°C. Dit heeft grote voordelen, maar ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je warmtepomp.

Hoe zit het met een warmtepomp op lage temperatuur?

De werking van een warmtepomp op lage temperatuur is vergelijkbaar met die van een warmtepomp op hoge temperatuur, met dat verschil dat het water in het systeem minder wordt verwarmd (tot 35 à 40°C). Deze lagere temperatuur hoeft echter niet per se een nadeel te zijn. Het biedt zelfs een aantal grote voordelen als je de pomp integreert in het juiste type project.

Welke warmtepomp voor welk project?

Je kunt zowel voor een warmtepomp kiezen bij een nieuwbouwproject als bij een ingrijpende of minder ingrijpende renovatie van een bestaande woning. Maar welk type is het meest aangewezen bij welk type project?

Het antwoord op die vraag hangt in de praktijk af van de warmteafgiftetoestellen die al in de woning aanwezig zijn of die je wil installeren. Elk type warmteafgiftetoestel werkt immers met water van een bepaalde temperatuur, waardoor je dus een warmtepomp nodig hebt die water op die temperatuur kan leveren.

Denk je er bijvoorbeeld aan om de oude verwarmingsketel in je woning te vervangen door een warmtepomp, maar moeten de radiatoren blijven hangen? Dan is een hogetemperatuurwarmtepomp de enige optie, aangezien het water voor klassieke radiatoren zo’n 70 à 90°C warm moet zijn. Met een lagetemperatuurwarmtepomp is het niet mogelijk om zulk warm water te produceren.

Bij een nieuwbouwproject is de situatie helemaal anders, aangezien je carte blanche hebt voor de keuze van je warmteafgiftesysteem. Het gezond verstand dicteert evenwel dat je kiest voor de energetisch meest voordelige oplossing en dat is de combinatie van een warmtepomp en een afgiftesysteem die beide op lage temperatuur functioneren. Daarom wordt er bij nieuwbouw meestal gekozen voor vloerverwarming of voor radiatoren op lage tem.

Wil je meer weten over de Daikin-warmtepompen op hoge en op lage temperatuur?

Geplaatst op:

7 november 2020