Skip to main content

Wat is de ideale slaaptemperatuur?

Ontdek de beste temperatuur om te slapen en waarom het zo belangrijk is om de temperatuur in je kamer te regelen

Moeder en dochter die van de ideale comforttemperatuur genieten dankzij een Daikin warmtepomp

Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaaptemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden.

Welke invloed heeft de kamertemperatuur op je slaap?

Je moet je prettig voelen om te kunnen ontspannen en in slaap te vallen. Als de kamer te warm of te koud is, zul je moeite hebben om in te dommelen. De kamertemperatuur heeft een grote invloed op hoe goed je slaapt en hoe je je ’s ochtends voelt.

  • Als het te warm is

De ideale slaapkamertemperatuur is iets lager dan een comfortabele temperatuur wanneer je wakker bent. Dat komt omdat we ons ’s avonds tegen bedtijd slaperig voelen wanneer onze lichaamstemperatuur begint te dalen.

Om je slaperig te gaan voelen, moet onze lichaamstemperatuur dalen. Als de kamer waarin je bent te warm is en je lichaamstemperatuur te hoog blijft, profiteer je niet van deze natuurlijke slaperigheid, en kun je moeite hebben met indutten.

Als je eenmaal in slaap valt, kan een te warme kamer ervoor zorgen dat je onrustig wordt en de kwaliteit van je REMslaap (Rapid Eye Movement) aantasten, waardoor je vermoeid wakker wordt. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid, omdat dit de tijd is waarin ons lichaam is ontworpen om te rusten, te herstellen en te verjongen.

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor kamertemperaturen en een te warme en droge slaapkamer kan ademhalingsmoeilijkheden of andere luchtwegproblemen veroorzaken.

Ouderen hebben ook meer kans om last te hebben in een te warme kamer. Een te hoge nachttemperatuur kan bij ouderen bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, beroerte en astma.

  • Als het te koud is

Ook als je kamer te koud is, is het lastiger om in te dommelen en door te slapen. Koude handen en voeten kunnen je beletten om in slaap te vallen, terwijl tocht je wakker kan maken en je slaap kan verstoren.

  • Als de temperatuur precies goed is

Als je slaapkamer de ideale slaaptemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius heeft, ondersteunt dit de aanmaak van melatonine in je lichaam. Melatonine bevordert niet alleen de slaap, maar kan ook invloed hebben op veroudering, gewichtsverlies en ons humeur.

Nu begrijp je dus waarom het zo belangrijk is dat je kamers de juiste temperatuur hebben om te slapen.

Moeder die haar dochter te slapen legt in een kamer met perfecte klimaatregeling
Gezin van vier dat geniet van een kamer met perfecte klimaatregeling

Hoe kun je de kamertemperatuur meten en regelen?

Je kunt de kamertemperatuur op veel manieren regelen, zodat deze ideaal is om te slapen. Om te voorkomen dat er ’s nachts te veel warmte ontsnapt, is het verstandig om je woning te isoleren en tochtdicht te maken.

Om ervoor te zorgen dat je kamers niet te warm zijn, zet je de verwarming op een timer. Zo kun je de temperatuur ’s avonds voor het slapengaan verlagen. Zorg voor verschillende dunne lagen beddengoed die je ’s nachts naar behoefte over je heen kunt trekken of verwijderen.

Het installeren van een lucht/lucht-warmtepomp (ook wel een airco met omgekeerde cyclus genoemd) is een ideale manier om de temperatuur in je kamers te meten en te regelen.

Daikin warmtepompen worden bediend met de gebruiksvriendelijke Onecta app. Met deze app kun je de temperatuur aanpassen, je energieverbruik bekijken en temperatuurschema’s instellen.

Dit betekent dat je eenvoudig je warmtepomp kan instellen om de temperatuur van je kamer te verlagen naar de ideale slaaptemperatuur voor het slapengaan.

Verbind je lucht/lucht-warmtepomp met je thuisnetwerk en download de Onecta-app op je mobiele telefoon om de temperatuur altijd en overal te kunnen regelen. De app is compatibel met alle Daikin warmtepompen (verwarmings- en koelsystemen), waardoor je volledige controle hebt over je woonomgeving.

Omdat je de Onecta app met Alexa of Google Home spraakbediening kunt activeren, kun je ook handsfree zijn tijdens het gebruik ervan.

Ontdek onze Daikin warmtepompen en ervaar een betere slaapomgeving