Skip to main content

Op welke temperatuur moet je je lucht/lucht warmtepomp (of je airconditioner) in de zomer instellen?

Er zijn veel factoren die het koelen en verwarmen van je woning kunnen beïnvloeden.

Witte woonkamer met fotoalbum op ronde tafel en planten

Het standaardadvies om je woning het hele jaar door op dezelfde temperatuur te houden, blijkt in de praktijk duurder, schadelijk voor de planeet én vaak helemaal niet comfortabel. De temperatuur die in de winter aangenaam is, kan in de zomer kil aanvoelen. Wat is de oplossing?

Hoe geeft een lucht/lucht warmtepomp koeling in de zomer?

Een lucht/lucht warmtepomp is in de basis een airconditioner. Een airconditioner haalt de warmte via een of meer binnenunits uit je woning en leidt deze naar buiten via een buitenunit dat onopvallend aan de buitenkant van je woning is geplaatst. Dit is precies het omgekeerde van het proces waarmee de lucht/lucht warmtepomp je woning op koude dagen verwarmt.

Op welke temperatuur moet je de airco instellen bij warm weer?

Mensen zeggen vaak dat je het hele jaar door een omgevingstemperatuur van 21-22 °C moet aanhouden, maar dat kan in de zomer te koud aanvoelen.

Bij het koelen van je woning is 4°C het ideale verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur. Als het verschil groter is, loopt je het risico dat je lichaam een temperatuurschok krijgt wanneer je naar buiten gaat en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien is het ook voor het energieverbruik beter om de temperatuur binnen dit bereik te houden.

Uiteindelijk gaat het erom wat comfortabel voelt voor jou en de mensen om je heen. Vergeet niet dat sommigen, zoals ouderen of baby's, meer moeite hebben met de hitte dan anderen. En ook huisdieren hebben het niet graag te warm of te koud.

Het hangt ook af van de ruimte. Misschien wil je het in de slaapkamers wat koeler hebben dan in de woonkamer. Het aantal ramen in een kamer en of er gordijnen of vloerbedekking is, kan ook een groot verschil maken in hoe koel een ruimte aanvoelt.

Vrouw die haar klimaatoplossing met een afstandsbediening regelt vanaf de bank
Stelletje ligt op hun bed in de slaapkamer en glimlacht naar elkaar terwijl de vrouw een boek vasthoudt

Welke instelling is het beste als je thuis bent op warme dagen?

Of je de temperatuur nu via een afstandsbediening regelt of via de Onecta app, je hebt tal van instellingen om uit te kiezen. Je kunt verschillende schema's maken met maximaal zes temperatuurinstellingen per dag over een periode van zeven dagen, met één temperatuur voor wanneer je meestal thuis bent en een andere voor wanneer je weg bent. Zo verspil je geen geld door altijd naar één vaste temperatuur te koelen (of te verwarmen).

En als je een multi-split lucht/lucht warmtepompsysteem hebt – tot wel vijf binnenunits aangesloten op slechts één buitenunit – kun je het systeem zo instellen dat elke ruimte naar een eigen temperatuur wordt verwarmd of gekoeld.

Zijn de instellingen in de winter anders dan in de zomer?

Kort gezegd: in principe wel. Er is geen reden om het hele jaar door dezelfde temperatuur te handhaven als het niet comfortabel aanvoelt – en als het je meer kost. Bovendien is het misschien niet de meest duurzame aanpak vanuit milieuoogpunt. Daarom is de flexibiliteit en veelzijdigheid van een lucht/lucht warmtepomp zo fijn.