Een warmtepomp levert een goed energieprestatiecertificaat (EPC) op

Een warmtepomp

levert een goed energieprestatiecertificaat (EPC) op

Vanaf 1 januari 2009 moeten zowel verkopers als verhuurders verplicht een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen aan elke kandidaat koper of huurder. Woningen met een rode EPC cijfers zullen veel minder snel verhuurd of verkocht worden, vanwege de lage energiezuinigheid. Het is in dat geval raadzaam om te investeren in energiezuinige oplossingen en het EPC cijfer zo te verlagen. Een warmtepomp installeren is zo’n energiezuinige oplossing die een gunstig effect heeft op hoge EPC cijfers.

Wat is het EPC?

Het energieprestatiecertificaat, of kortweg EPC, informeert de eigenaar of de bewoner van een woning over de energetische kwaliteit van de woning aan de hand van een score. Deze score wordt berekend op basis van de gebruikte materialen, de isolatiewaarde van het dak, de ramen, muren en deuren, de bruikbare vloeroppervlakte, de installatie voor verwarming en warm water, en andere bronnen van energie. 

De waarde die uiteindelijk berekend wordt is de energieprestatie van je woning. Deze waarde drukt het primaire energie verbruik per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte uit in kW/m2Hoe lager de energieprestatie, hoe energiezuiniger de woning.

Waarom is zo’n EPC belangrijk?

Potentiële kopers of huurders kunnen dankzij het EPC de energie-efficiëntie van woningen beoordelen en vergelijken.

Het dient bovendien als stimulans om energiezuinige investeringen te doen. Een huis dat niet energiezuinig is, zal geïnteresseerden twee keer doen nadenken vooraleer ze het kopen. Een huis dat wel energiezuinig is, zal sneller verkocht geraken aan een correcte prijs.

Een warmtepomp en het EPC

Een warmtepomp heeft een bepaalde Coëfficiënt Of Performance (COP) die het rendement van de warmtepomp aanduidt. Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. 

Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.

Het is tevens mogelijk om een zonnecollector aan te sluiten op een warmtepomp. Die collector zal met behulp van zonnewarmte het water in de boiler van de warmtepomp verwarmen, terwijl de warmtepomp de restwarmte zal leveren. Deze oplossing is nog milieuvriendelijker dan de traditionele warmtepomp installatie, en levert dus nog een betere EPC score op.