Skip to main content

Warmtepomp airco

Je woning koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kan je woning niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Maar warmtepomp/airco doet meer dan dat: het zorgt tevens voor een perfect evenwicht tussen temperatuur, frisse lucht en vochtigheid. Bovendien zuivert het zelfs de lucht, zodat je dankzij de installatie van een warmtepomp het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat.

Passieve warmtepomp koeling

Passieve warmtepomp koeling is mogelijk bij grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen. In de zomer kunnen deze warmtepompen zorgen voor een natuurlijke koeling van je woning. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de koelte die in de bodem van de grond is opgeslagen. De compressor van de warmtepomp wordt uitgeschakeld; alleen de circulatiepomp zal elektriciteit verbruiken om het koele water door het buizennet van de vloerverwarming of muurverwarming te pompen. Op die manier zal de temperatuur in de woning met 2 tot 4°C dalen.

De warmte uit de woning wordt afgevoerd naar de grond. De bodem zal hierdoor opgewarmd worden voor het volgende stookseizoen, waardoor de warmtepomp een hoger rendement zal halen.

Actieve warmtepomp koeling

Lucht-lucht warmtepompen of lucht-water warmtepompen kunnen koeling bieden in de zomer doordat hun werking omgekeerd wordt. De koelvloeistof in het circuit stroomt in de zomer in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper is nu de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.

Deze actieve warmtepomp koeling is efficiënter dan een traditionele airconditioner, vanwege het lagere energieverbruik. Toch is deze techniek ecologisch minder interessant dan passieve koeling.

Laat airco warmtepompen op basis van dit systeem jaarlijks nakijken door een erkende firma.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !