Skip to main content

Verwarmen met een warmtepomp:

wat zijn de mogelijkheden?

De vraag naar energie stijgt, terwijl fossiele en nucleaire brandstoffen alsmaar schaarser worden. Daarom is het beter om te verwarmen met hernieuwbare energie. Met een warmtepomp kan je bijvoorbeeld energie uit water, de grond of de lucht halen om je woning te verwarmen. Maar wat zijn de mogelijkheden van verwarmen met een warmtepomp?

Soorten warmtepompen

Eerst en vooral kan je kiezen uit verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de warmtebron. Welke warmtepomp geschikt is voor jou, hangt af van je woonomstandigheden, je budget en je voorkeuren. 

In de eerste plaats zijn er de geothermische warmtepompen die met behulp van een verticaal of een horizontaal captatienet warmte uit de grond halen om jouw woning te verwarmen. Deze warmtepompen zorgen voor een hoog rendement, maar zijn wel het duurst.

Lucht warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen, maar hebben tevens een lager rendement. Deze warmtepompen zijn geschikt voor kleinere of zeer goed geïsoleerde woningen. 

Water warmtepompen onttrekken warmte aan het grondwater en lozen het grondwater nadien in dezelfde waterlaag. Dit systeem is financieel minder interessant voor particulieren, omdat een investering pas loont bij een warmtevraag boven de 25 kW.

Warmteafgifte systemen

De goedkoopste warmtepompen zijn deze van het type lucht/lucht. Zoals de naam zegt halen deze warmtepompen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de binnenlucht te verwarmen. Dit type is geschikt om een kleine ruimte te verwarmen, maar vaak onvoldoende voor een volledige woning of een kantoor. Ze zijn bovendien niet compatibel met vloerverwarming. 

Ze hebben dan wel weer het voordeel dat de installatie vaak eenvoudiger is dan bij andere soorten warmtepompen, waardoor ze bij oudere woningen snel en voordelig kunnen worden geïntegreerd in de woning zonder grote verbouwingen. Bij een nieuwbouw of renovatie zijn de andere soorten warmtepompen vaak echter betere keuzes! 

De vier soorten warmtepompen

Een centraal verwarmingssysteem is een veel gebruikte methode om een woning te verwarmen. De watertemperatuur of vertrektemperatuur bedraagt in dit geval 90°C, terwijl de retourtemperatuur 70°C bedraagt. Een warmtepomp kan perfect aangesloten worden op dit type verwarmingssysteem. Het moet wel gaan om een hoge temperatuur warmtepomp, zoals de Daikin Altherma Hoge Temperatuur.

Verwarmingssystemen op lage temperatuur  hebben een watertemperatuur van maximum 55°C. Om een woning met dit systeem te verwarmen, is voldoende isolatie en een verwarmingsinstallatie met een groot oppervlak nodig. 

Een warmtepomp wordt dan ook gekoppeld aan verwarmingssystemen op lage temperatuur, omdat dit het beste rendement oplevert. Je hebt de keuze tussen verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals vloerverwarmingmuurverwarming of plafondverwarming. Deze verwarmingssystemen zorgen voor een gelijkmatige temperatuur en weinig luchtbeweging of tocht. Op die manier verhogen ze het comfort binnenshuis.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !