Skip to main content

Een warmtepomp instellen: op elk moment de juiste temperatuur

Staat jouw besluit vast? Wil jij je woning verwarmen met een warmtepomp? Goed idee, want zo geniet je het hele jaar door van een optimaal binnenklimaat. Bovendien is een warmtepomp bijzonder duurzaam en efficiënt. Maar hoe moet je jouw warmtepomp instellen? Dat ontdek je in dit artikel.

Jonge heer die op zijn smartphone kijkt

Je warmtepomp instellen voor maximaal rendement

Je warmtepomp instellen met kennis van zaken is cruciaal voor een optimaal rendement. Met deze zeven tips haal je het maximum uit je warmtepomp

1. Verwarm bij voorkeur op lage temperatuur

Voor het beste rendement sluit je je warmtepomp eerst en vooral aan op een passend afgiftesysteem. Een lagetemperatuurwarmtepomp combineer je dus met vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren, ventilatorluchtkoelers of convectoren. 

Daarnaast beperk je de vertrektemperatuur van het verwarmingswater het best zo veel mogelijk, idealiter niet hoger dan 35°C. Sommige installateurs stellen de temperatuur wat hoger in dan noodzakelijk, omdat ze zo op elk moment een aangename temperatuur willen kunnen garanderen. Maar zo verbruikt een warmtepomp ook meer elektriciteit dan nodig, en daalt daarmee het rendement.

2. Verwarm sanitair water tot maximum 50°C

Ook als je je warmtepomp gebruikt voor sanitair warm water, stel je de temperatuur beter niet al te hoog in. Bij klassieke boilers op gas of elektriciteit is een watertemperatuur van 60 à 70°C niet abnormaal, maar bij een warmtepomp volstaat 50°C ruimschoots. 

Of je dan niet aan comfort inboet wanneer je een bad of douche neemt? Helemaal niet! De boiler bij een warmtepomp is namelijk even groot als een klassieke boiler.

3. Hou de temperatuur overdag constant

Een warmtepomp biedt het beste rendement als je de gewenste temperatuur in je woning constant houdt. Zo verbruikt het systeem namelijk minder elektriciteit. Om het stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken maar toch een aangename temperatuur in huis te hebben, verlaag je de gevraagde kamertemperatuur het best met niet meer dan 1°C. Laat je warmtepomp ook gerust gewoon doorwerken wanneer je niet thuis bent.

4. Laat je warmtepomp ’s nachts doorwerken

Ook ’s nachts schakel je je warmtepomp het best niet uit. Als je de verwarming ’s nachts zou afzetten, dan wordt het verschil tussen de werkelijke en de gewenste binnentemperatuur ’s morgens zo groot dat er een hogere vertrektemperatuur nodig is en je warmtepomp dus plots extra hard moet werken. En zoals we al zeiden, verbruikt dat meer elektriciteit en vermindert zo het rendement.

De beste kamertemperatuur om je warmtepomp in te stellen voor ’s nachts is zo’n 18°C. Als je huis goed geïsoleerd is, blijft het binnen dan sowieso aangenaam warm. 

5. Gebruik de noodverwarming enkel bij extreme kou

Warmtepompen hebben een elektrische weerstand die op heel koude dagen voor ‘noodverwarming’ kan zorgen. Uiteraard daalt het rendement van je installatie als deze vaak aanspringt. Om dat te vermijden, is het belangrijk dat je warmtepomp zo laat instellen, dat dit enkel gebeurt als het écht nodig is.

Daarvoor moet de installateur het benodigde vermogen zo goed mogelijk berekenen en het systeem correct instellen. Bij renovatie is je gas- of stookolieverbruik van de voorbije jaren een goede indicatie.

6. Je warmtepomp instellen met domotica

De temperatuur die jij in huis wil, kun je met een warmtepomp heel eenvoudig instellen. Bovendien maak je het jezelf nóg makkelijker door je installatie aan te sturen met domotica. Met een app voor je smartphone of tablet pas je met enkele swipes de temperatuur aan, ook op afstand. Zo is het in jouw woning altijd heerlijk warm als je thuiskomt. Handig!

7. Laat je warmtepomp tijdig onderhouden

Een goed onderhouden warmtepomp levert de beste prestaties. Volg de instructies van de fabrikant of neem contact op met een erkende installateur om jouw warmtepomp tijdig te laten onderhouden.

Meer informatie over warmtepompen

Op onze site vind je nog heel wat andere informatie over warmtepompen. Heb je toch nog vragen of wil je graag een offerte voor jouw project? Klop gerust aan bij een erkende installateur in jouw buurt.

Geplaatst op:

2 december 2022