Skip to main content

Wat moet je weten over het onderhoud van lucht/lucht warmtepompen?

Om ervoor te zorgen dat je warmtepomp zo efficiënt mogelijk werkt, moet deze regelmatig én op de juiste manier worden onderhouden.

Lucht/lucht warmtepompen werken niet zoals een standaard verwarmingsketel of -systeem, maar in de basis hetzelfde als een airconditioner. Het is belangrijk dat je warmtepomp regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden wordt omdat het systeem zo efficiënt mogelijk werkt.

Regelmatig onderhoud van de warmtepomp voor een lange levensduur

Een lucht/lucht warmtepomp is een unieke oplossing waarmee een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd kan worden, die minder onderhoud vergt dan traditionele verwarmingssystemen. Als je optimale prestaties uit je systeem wilt halen, pas dan deze eenvoudige onderhoudstips toe en laat het systeem elk jaar door een professional nakijken.

Gepland onderhoud, frequente controles en regelmatige reiniging zorgen voor een langere levensduur en behoud van een optimaal energierendement. Op de lange termijn is regelmatig onderhoud immers voordeliger dan het laten uitvoeren van reparaties. Bovendien zorg je zo voor een optimaal rendement, een lager energieverbruik én verklein je de kans op storingen. Als je je lucht/lucht warmtepomp goed onderhoudt, heb je er tientallen jaren plezier van.

Een schoon systeem is een blij systeem

Het makkelijkste preventief onderhoud dat je kan doen, is je warmtepomp schoonhouden. Zo zorg je ervoor dat het systeem optimaal blijft werken en zuivere lucht kan leveren. Bij de meeste lucht/lucht warmtepompen kun je de luchtfilters en geurfilters gemakkelijk verwijderen en reinigen. Je hoeft alleen maar deze zeven stappen te volgen:

1. Schakel het systeem uit.

2. Open de panelen om bij de filters te kunnen.

3. Maak voorzichtig de luchtfilters los en verwijder ze.

4. Maak de geurfilters los of schuif ze naar buiten.

5. Gebruik een geschikt opzetstuk voor je stofzuiger en maak de filters voorzichtig schoon of was de filters met lauw water en een milde zeep.

6. Laat de filters aan de lucht drogen (niet in direct zonlicht). Plaats daarna de schone filters terug.

7. Maak de panelen vast en veeg ten slotte de buitenkant van het systeem af met een schone, droge doek.

Efficiënte werking

Met een goed onderhouden warmtepomp wordt de lucht in je woning op de ingestelde temperatuur gehouden en gelijkmatig over de ruimte verdeeld. We hebben hier nog een paar handige tips voor een efficiënte werking van je lucht/lucht warmtepomp:

  • Zorg ervoor dat er voldoende lucht om je warmtepomp kan stromen, zowel bij de binnenunits als de buitenunit. Controleer of niets de luchtstroom blokkeert.
  • Stel de juiste snelheid en -richting in.
  • Houd ramen en deuren gesloten.
  • Stel je warmtepomp in op de gewenste temperatuur.
  • Controleer regelmatig op lekken of veranderingen in de luchtstroom.

Regelmatig onderhoud door een professional

We raden aan om één keer per jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een gekwalificeerde technieker. Tijdens het onderhoud voert de technieker een uitgebreide controle van het systeem uit waarbij onder andere:

  • Bijvullen van het koelmiddel indien nodig
  • Meten van het luchtdebiet om ervoor te zorgen dat deze voldoende is.
  • Inspecteren van filters en andere onderdelen op vuil.
  • Controle op slijtage;
  • Controleren of de afstandsbediening correct werkt.

Preventief onderhoud van je lucht/lucht warmtepomp is de beste manier om de kosten laag te houden, dure reparaties te voorkomen en een betrouwbare werking te waarborgen, zodat je nog jarenlang kunt genieten van de voordelen.

Man loopt door zijn woonkamer, genietend van koele lucht
Stijlvol interieur met een airconditioningsysteem aan de wand gemonteerd