Skip to main content

Je woning verwarmen met een warmtepomp: een goed idee?

Meer en meer mensen kiezen ervoor hun woning duurzaam te verwarmen. Een warmtepomp is hiervoor de ideale oplossing. Maar is elke woning geschikt om te verwarmen met een warmtepomp? En kun je je gas- of mazoutketel zomaar vervangen door een warmtepomp? We vertellen je hoe dat precies zit.

Kiezen voor een lagetemperatuurwarmtepomp?

Er zijn twee soorten warmtepompen die gebruikmaken van water: lagetemperatuurwarmtepompen en hogetemperatuurwarmtepompen. Een lagetemperatuurwarmtepomp geeft warmte af bij een lage temperatuur (35 à 40°C). Hierdoor is het verschil tussen de temperatuur van de bron (bij een lucht-waterwarmtepomp is dat de buitenlucht) en de binnentemperatuur kleiner dan bij een hogetemperatuurwarmtepomp. Het gevolg? De warmtepomp moet minder hard werken en heeft een hoger rendement dan een warmtepomp op hoge temperatuur.

Ook lucht-luchtwarmtepompen werken op lage temperatuur, waardoor je je woning op een efficiënte manier kunt verwarmen. Zo bespaar je energie op een milieuvriendelijke manier. De Daikin Altherma lagetemperatuurwarmtepomp en ons gamma lucht-luchtwarmtepompen zijn dan ook de ideale oplossing voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen of voor renovatieprojecten.  

Ideaal voor een nieuwbouw

Een goed geïsoleerde woning is een must als je wil verwarmen met een warmtepomp. Aangezien nieuwbouwwoningen sowieso moeten voldoen aan de hoogste isolatienormen, is een warmtepomp voor dit type woningen perfect geschikt. Bovendien wordt bij nieuwbouwprojecten quasi standaard voor vloerverwarming gekozen, een afgiftesysteem dat gebruikmaakt van water op lage temperatuur.

Ook voor een renovatie?

Bij een renovatie zijn er verschillende aandachtspunten. Voor de verwarming zijn er weliswaar heel wat mogelijkheden, maar ook enkele beperkingen. Om te beginnen moet je weten hoeveel warmtecapaciteit er nodig is om een optimaal comfort te garanderen. Een erkende installateur kan dit voor jouw woning berekenen.

De benodigde warmtecapaciteit hangt af van een aantal factoren, zoals

  • de isolatiewaarde

  • de oppervlakte

  • het aantal radiatoren

Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder vermogen je nodig hebt, waardoor je een minder grote warmtepomp moet plaatsen.

Daarnaast moet je nagaan met welk warmteafgiftesysteem je jouw warmtepomp wil combineren. In het beste geval kun je kiezen voor een systeem dat op lage temperaturen werkt. Heb je bestaande radiatoren die je graag wil behouden? Dan moet je checken of die geschikt zijn om op lage temperatuur te werken.

Compatibel met verschillende verwarmingselementen

Een lucht-waterwarmtepomp geeft de warmte af via een watercircuit en kun je op heel wat verschillende afgiftesystemen aansluiten:

Zo kun je altijd de beste oplossing voor jouw woning kiezen.

Heb je zonnepanelen waarmee je een deel van je elektriciteit zelf opwekt? Of heb je een slimme meter? Ook dan zit je helemaal goed bij Daikin. Onze warmtepompen zijn namelijk klaar voor een slimme aansturing en om het zelfverbruik van je zonnepanelen te vergroten.

Gas- of mazoutketel vervangen door een warmtepomp

Vraag je je af of het interessant is om je bestaande verwarmingssysteem op gas of stookolie te vervangen door een warmtepomp? Het antwoord op die vraag hangt af van drie factoren:

  • De isolatiewaarde van je woning

  • De huidige energieprijzen

  • Het rendement (de SCOP-waarde) van de warmtepomp 

     

Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan:

Als je nog een niet-energiezuinige verwarmingsketel op gas of stookolie hebt, dan kun je al snel tot 20 à 40% besparen op je energiefactuur als je die vervangt door een warmtepomp. Hoe lager de temperatuur van het water in het afgiftesysteem van de warmtepomp, hoe meer je bespaart.

Vertrouw op onze expertise

Wist je dat we de eerste lucht-waterwarmtepomp Daikin Alterma al in 2006 lanceerden? Vandaag, zestien jaar later, is er al een derde generatie van deze warmtepomp. Met meer dan negentig jaar ervaring in warmtepompen, durven wij ons gerust ‘superexpert’ noemen.

We delen onze expertise graag met jou in onze Experience Centers in Gent en Waver. Wil je zelf ervaren wat onze warmtepompen voor jou kunnen betekenen? Of heb je vragen die je ons wil voorleggen? Boek dan snel een afspraak voor meer info.

Geplaatst op:

16 août 2022