Skip to main content

Hoe moet een lucht/lucht warmtepomp worden geïnstalleerd?

Denk je eraan om een lucht/lucht warmtepomp te laten installeren? Wij vertellen je wat je moet weten.

De installatie van een lucht/lucht warmtepomp is een specialistisch proces en moet worden uitgevoerd door een professional die geschikte, hoogwaardige systemen met de juiste specificaties kan adviseren en op effectieve wijze kan installeren met minimale verstoringen.

Hoe moet een lucht/lucht warmtepomp worden geïnstalleerd?

De installatie van een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit zes hoofdstappen:

Stap 1: Montage van de binnenunits van de warmtepomp. De installateur monteert eerst de binnenunits aan de wand, op de vloer of in het plafond. De binnenunits verspreiden warme of koele lucht in de ruimtes.

Stap 2: Toegangspunten in de woning. Vervolgens zal de installateur toegangspunten creëren om de binnenunit(s) aan te sluiten op de buitenunit door een gat in de muur te boren voor de elektrische bedrading en leidingen.

Stap 3: Montage van de buitenunit van de warmtepomp. Daarna wordt de buitenunit van de warmtepomp gemonteerd, meestal aan de zijkant van de woning. In koudere gebieden moet de unit van de grond af zijn, boven de sneeuwgrens.

Stap 4: Aansluiting van elektrische bedrading. Na de montage wordt de elektrische bedrading aangesloten. Indien nodig moet de bedrading worden geïsoleerd.

Stap 5: Aansluiting van de leidingen. De installateur sluit de koelmiddelleidingen aan die hete gas en koude vloeistof transporteren naar de binnenunits, alsook de afvoerleidingen die het condenswater verwijderen. Deze moeten ook indien nodig worden geïsoleerd.

Stap 6: Kwaliteitstest. Ten slotte voert de installateur een grondige test uit van het volledige systeem om te controleren of alles optimaal werkt.

Buitenunit van een klimaatoplossing op een terras
Eetkamer met een groot raam en een lucht/lucht warmtepomp aan de wand gemonteerd

Wat moet je weten voordat je een lucht/lucht warmtepomp laat installeren?

Bepaal eerst hoeveel ruimtes je wilt verwarmen en koelen. Voor één ruimte kun je met een single-splitsysteem uit de voeten, voor meerdere ruimtes heb je een multi-splitsysteem nodig. Overweeg je ook behoefte aan warm water. Op een lucht/lucht warmtepomp met multi+-systeem kun je ook een kleine sanitaire warmwatertank van 90 of 120 liter aansluiten, ideaal voor woningen tot 80 m².

Kies een hoogwaardig warmtepompsysteem dat betrouwbaar is, een lange levensduur heeft en een hoge energie-efficiëntieklasse heeft.

Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is en dat het gebied rondom de binnen- en buitenunits vrij is. Een goede luchtstroom is namelijk een vereiste voor een efficiënt systeem.

Lucht/lucht warmtepompen halen 80% van de energie die ze nodig hebben uit de buitenlucht. Slechts 20% van de energie komt van elektriciteit. Het systeem heeft wel een constante elektriciteitsvoorziening nodig om te kunnen werken.

Laat je lucht/lucht warmtepomp door een professional installeren

Schakel een professionele installateur in om je lucht/lucht warmtepomp te installeren.

De installateur zal eerst je woning inspecteren om te kijken of deze geschikt is voor een lucht/lucht warmtepomp en een aanbeveling doen welk type warmtepomp met welke capaciteit je nodig hebt. Daarnaast krijg je advies over waar de buitenunit het beste geplaatst kan worden en of de binnenunits aan de wand, op de vloer of in het plafond moeten worden gemonteerd.

Zo blijft je woning zo warm of zo koel als jij wilt en geniet je het hele jaar door van maximaal comfort.