Een warmtepomp: alleen maar voordelen?

De voordelen van een warmtepomp

Onze huizen verslinden energie. Maar liefst 90% van ons energieverbruik thuis gaat naar verwarming en sanitair warm water. Het milieu kreunt onder onze levensstijl en daar moet dringend verandering in komen. Daarom besliste de Belgisch regering dat alle woningen volledig energieneutraal moeten zijn tegen 2050. ‘Dat is nog lang’, zul je misschien denken. Toch is een gedragsverandering nu al nodig, want alleen zo kunnen we de doelstelling halen. Als alles volgens plan verloopt, zouden er jaarlijks 100.000 Vlaamse gezinnen moeten overschakelen op groene warmte. Het grootste deel van onze warmte zullen we dus uit warmtepompen moeten halen. Deze duurzame technologie is helemaal future proofen is wekt veel interesse. Maar heeft dit milieuvriendelijke systeem dan alleen maar voordelen? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Het grootste voordeel van een warmtepomp

Er bestaan verschillende types warmtepompen: lucht/lucht-warmtepompen, lucht/water-warmtepompen, geothermische en hybride warmtepompen. Die systemen werken allemaal volgens hetzelfde principe. Ze onttrekken thermische energie aan een natuurlijke bron en bezorgen die energie aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmte- of koelmiddel regelt de temperatuur, zodat jij kunt genieten van de perfecte temperatuur in je woning en van lekker warm water onder de douche.

Je merkt het: een warmtepomp maakt louter gebruik van wat de natuur ons biedt. Dat maakt het systeem niet alleen milieubewuster, maar ook erg energiezuinig. Energie uit lucht en water kunnen immers altijd gratis uit de natuur worden onttrokken. Daardoor bespaar je heel wat op je energiefactuur. Waarom nog handenvol geld uitgeven aan iets wat je gratis kunt krijgen?

Heerlijk koel tijdens de warme zomer

Een warmtepomp gebruik je het hele jaar door. In de winter zet je de temperatuur wat hoger en wordt het binnen lekker warm. Maar ook in de zomer komt het systeem van pas. Als je voor een omkeerbare warmtepomp kiest, kun je het toestel namelijk gebruiken als koeling. Het water in je systeem of de lucht in je woning wordt dan heerlijk verkoeld wanneer je dat wenst. Gedaan met puffen tijdens de warme zomermaanden dus!

Gebruiks- én onderhoudsvriendelijk

Om een warmtepomp te bedienen, moet je echt geen technische krak zijn. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen dankzij een intuïtieve gebruikersinterface. Verschillende warmtepompen kun je zelfs vanop afstand besturen met de Daikin app of met een ander slim besturingssysteem.

Je warmtepomp onderhouden vraagt ook niet veel werk. Een tweemaandelijkse visuele controle van de units en een jaarlijks professioneel onderhoud zijn meestal voldoende om de beste prestaties van het systeem te blijven garanderen.

Goed combineerbaar met zonnepanelen

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Dat kan! Het is zelfs een uitstekend idee als je nóg meer wilt besparen op je verwarmingskosten. Groene warmte is één ding, maar wanneer je ook nog gebruik maakt van groene stroom zal je je ecologische voetafdruk pas echt verkleinen.

Zijn er dan geen nadelen?

Toegegeven, er is ook een nadeel aan een warmtepomp. De aankoopprijs van het systeem ligt hoger dan die van een klassieke ketel. Toch moeten we hier ook een kanttekening bij maken. De aankoop doet misschien even pijn in de portefeuille, maar het is ook een uitstekende investering. Een warmtepomp verdient zichzelf na verloop van tijd terug omdat je zoveel op je energiefactuur bespaart.

Wil jij de voordelen van een warmtepomp zelf ontdekken? Contacteer ons dan voor meer informatie of ga op zoek naar een professionele en erkende installateur.

voordelen warmtepomp

Download de Daikin prijslijst!

Prijzen vergelijken kan interessant zijn, zeker wanneer het gaat over aankopen zoals centrale verwarming of airconditioning.  Download nu de gratis Daikin prijslijst

Over deze blogpost

Geplaatst op:

23 april 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels