Skip to main content

Slimme sturing voor je warmtepomp: wat is het en hoe kun je ermee besparen?

Een warmtepomp met slimme sturing is een grote troef om te besparen op je elektriciteitsfactuur. We vertellen je hoe dat precies in z’n werk gaat.

Wat is slimme sturing voor warmtepompen?

Vandaag hebben almaar meer warmtepompen een slimme sturing, die de warmtepomp op de juiste momenten automatisch aan- of uitschakelt. Dat is bijvoorbeeld zo voor de Daikin Altherma-warmtepompen die hiervoor uitgerust zijn met Smart Grid-contacten.

Elektriciteit besparen dankzij slimme sturing

Heb je zonnepanelen? Dan helpt een warmtepomp met slimme sturing om je energieproductie en je zelfverbruik (autoconsumptie) beter op elkaar af te stemmen. Daarnaast kun je met deze technologie pieken in je elektriciteitsverbruik aftoppen, wat cruciaal wordt vanaf de invoering van het capaciteitstarief in 2023. 

  • Zelfverbruik maximaliseren

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende meter heb je er als eigenaar van zonnepanelen alle baat bij om stroom te verbruiken op het moment dat je die opwekt. Voor niet-verbruikte stroom die je op het net injecteert, krijg je weliswaar een vergoeding, maar die is heel wat lager dan wat je vroeger bespaarde met een terugdraaiende meter.

Om vandaag nog te besparen, komt het er dus op aan om je zelfverbruik te maximaliseren door je elektrische toestellen aan te schakelen op het moment dat de zon het felst op je panelen schijnt. Laat bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser overdag draaien in plaats van ’s avonds.

Dankzij slimme sturing kun je bij zonneschijn bovendien automatisch je Daikin  Althema-warmtepomp aanschakelen. Daikin heeft hiervoor een speciale module die je injectie op het net checkt en aan de hand daarvan de Smart Grid-contacten sluit die de Daikin Altherma aansturen. Afhankelijk van het type warmtepomp, kun je met gratis zonne-energie het water in het systeem dan laten opwarmen tot 60 à 80°C. Dit warmwater kan in specifieke gevallen tevens gebruikt worden om de ruimte te verwarmen. De warm water tank kan dus zoals een batterij de energie stockeren.

  • Piekbeperking

Vanaf 2023 komt er met het capaciteitstarief een taxshift op elektriciteit. De VREG berekent vanaf dan de netkosten voor tachtig procent op basis van het piekvermogen dat je van het net vraagt. Dat is de netcapaciteit in kilowatt (KW) op piekmomenten, wanneer je dus veel elektriciteit tegelijk verbruikt. Het totaal aantal verbruikte kilowatturen (kWh) is dan niet langer doorslaggevend voor je netkosten.

Met andere woorden, vanaf de invoering van dit capaciteitstarief zal het zaak zijn om je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te spreiden. Dat is niet altijd makkelijk. Zo is er vooral ’s avonds, tijdens het koken, een risico op hoge pieken. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je tegelijk je fornuis, oven en microgolfoven gebruikt, terwijl ook nog je verlichting en verwarming aangeschakeld zijn. Een warmtepomp met slimme sturing, zoals de Daikin Altherma, helpt om op zulke momenten het piekverbruik te beperken. De Smart Grid-module schakelt je warmtepomp dan automatisch uit, waardoor de piek wordt afgetopt en je netkosten uiteindelijk lager uitvallen.

 

Lees ook:

Bestaat er een premie voor slimme sturing?

In Vlaanderen heb je recht op een premie als je een sturingsapparaat (warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming) koopt en laat plaatsen door een erkend installateur. Voor de sturing van elektrische warmte (SEW) krijg je tot 400 euro terugbetaald. 

Op de site van Fluvius vind je meer info over de SEW-premie.

In Wallonië en Brussel bestaat een dergelijke premie helaas nog niet.

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden van slimme sturing bij warmtepompen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Of raadpleeg een Daikin-installateur in jouw buurt.

 

Ontvang ons magazine en maak de juiste keuze.

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Over deze blogpost

Geplaatst op:

10 mei 2022

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !