Skip to main content

Koelen en verwarmen met een warmtepomp, hoe gaat dat in z’n werk?

Een warmtepomp is ideaal om je woning te verwarmen, maar ook om ze te koelen. Warmtepompen maken gebruik van een vernuftig systeem waarbij koelvloeistof in een gesloten circuit wordt gepompt. In dit artikel lichten we de werking van een warmtepomp toe en zetten we de eigenschappen op een rijtje.

Warmte uit de grond, de lucht of het water

De werking van een warmtepomp kun je vergelijken met die van een koelkast. Ze haalt warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) en brengt die over naar het verwarmingssysteem. De warmte wordt gebruikt om warm water te produceren, je woning te verwarmen, je zwembad te verwarmen of je huis te koelen (in combinatie met vloerverwarming). Dit zijn de voornaamste onderdelen:

  • een warmtewisselaar (verdamper),
  • een compressor,
  • een condensor,
  • een expansieventiel

In de meeste warmtepompen wordt een koelvloeistof bij lage temperatuur verdampt. Daarna wordt de damp bij hoge temperatuur vrijgegeven. Er wordt gebruikgemaakt van een gesloten circuit. Het koelmiddel volgt dus telkens hetzelfde traject

Horizontaal of verticaal buizensysteem

Afhankelijk van de beschikbare oppervlakte kies je voor een horizontaal of verticaal buizensysteem. In het eerste geval heb je een grond van meer dan 200 vierkante meter nodig en worden de buizen op een diepte van minstens anderhalve meter geplaatst. Alleen planten met ondiepe wortels zijn mogelijk. Bij een verticaal buizensysteem worden gaten in de grond geboord van 25 tot zelfs 150 meter diep. Daarin passen buizen die je op de warmtepomp aansluit.

De installatie van horizontale buizen is goedkoper, maar ze nemen meer plaats in beslag dan de verticale tegenhangers. Het rendement van beide systemen ligt even hoog

Energiezuinig en op-en-top rendabel

Aangezien warmtepompen hun energie uit de natuur halen, zijn ze uitermate zuinig. Het rendement van een warmtepomp ligt dan ook erg hoog: met een verbruik van 1 kW genereer je 5 kW energie. Op die manier verdien je de investeringskosten op termijn terug.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !