Skip to main content

Verwarmen én koelen: beide zijn mogelijk met een warmtepomp

Je woning verwarmen en koelen met een en dezelfde installatie, is dat mogelijk? Absoluut! Een warmtepomp kan namelijk je woning en je sanitair water verwarmen, maar ook dienstdoen als koeling. In dit artikel leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat.

Actieve warmtepompkoeling

Er zijn twee soorten warmtepompen die je net als een traditionele airco kunt gebruiken om te koelen. De werking van een lucht-lucht- en lucht-waterwarmtepomp kun je namelijk omkeren, zodat ze de binnenkomende lucht niet langer verwarmen maar afkoelen. Is jouw warmtepomp voorzien van deze optie, dan spreken we van een omkeerbare warmtepomp.

Hoe het precies werkt? De koelvloeistof in het circuit stroomt tijdens het koelen in de andere richting. De verdamper wordt zo de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht.

Dit systeem heet actieve koeling en biedt een bijzonder goed comfort. Op jaarbasis blijft de energiekost voor actief koelen eerder beperkt.

Lees ook: de werking van een warmtepomp

Passieve warmtepompkoeling

Naast actieve bestaat er ook passieve warmtepompkoeling. Dat is mogelijk met sommige grond-water-warmtepompen en water-waterwarmtepompen. Bij passieve koeling maakt de warmtepomp in de zomermaanden gebruik van de lage temperaturen in de ondergrond of het grondwater, en pompt die vervolgens door het buizennet van de (vloer)- of wandverwarming. De compressor heb je in de zomer niet nodig.

Onbeperkt koelen kan niet met dit systeem. Je kunt er de binnentemperatuur maximaal 2 à 4 graden mee doen dalen. Qua comfort wordt passieve koeling ook minder goed beoordeeld dan actieve koeling.

Verwarmen en koelen met een Daikin-warmtepomp

Met de warmtepompen van Daikin is enkel actieve koeling mogelijk. Vraag je je af welke warmtepomp het best geschikt is voor jouw situatie? Of wil je graag meer informatie over onze oplossingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !