Welke warmtepompen zijn geschikt voor woningverwarming?

Welke warmtepompen zijn geschikt voor woningverwarming?

Van alle elementen die energie verbruiken in huis, weegt verwarming het zwaarste door in onze Van alle elementen die energie verbruiken in huis, weegt verwarming het zwaarste door in onze energiefactuur. Steeds meer mensen doen daarom beroep op een warmtepomp om hun woning te verwarmen. De ene warmtepomp is echter de andere niet. Zo bestaan er lucht/lucht warmtepompen, geothermische warmtepompen, etc. Welke warmtepompen zijn dan geschikt voor woningverwarming? Een overzicht van enkele factoren om rekening mee te houden als je je woning met een warmtepomp wil verwarmen.

Je woning verwarmen met een warmtepomp

Om een warmtepomp te kiezen die geschikt is om je huis mee te verwarmen, dien je met 3 factoren rekening te houden: het budget, de aanwezigheid van een tuin en het type woning. Hoewel een geothermische warmtepomp een beter rendement heeft dan een lucht/lucht warmtepomp, is deze bijvoorbeeld duurder dan andere warmtepompen. Bovendien heb je een tuin nodig om een geothermische warmtepomp te kunnen installeren. Een lucht/lucht warmtepomp kan je eveneens in een appartement installeren. 

Geothermische warmtepompen: budget en benodigde ruimte

Geothermische warmtepompen maken gebruik van de warmte die aanwezig is in de grond. Deze warmte kan ofwel horizontaal, ofwel verticaal opgevangen worden. In beide gevallen zal een vloeistof die door een systeem van buizen loopt de warmte uit de grond opvangen en naar je woning brengen. Het voordeel van dit systeem is dat je je woning er eveneens mee kan koelen in de zomer.

Beschik je over een groot kaveloppervlak, dan kies je best voor een geothermische warmtepomp met een horizontaal opvangsysteem. Je moet in dat geval een buizennetwerk installeren op een diepte van 0,8m tot 1,5m. Deze oplossing is duur, maar biedt een zeer goed rendement en vereist weinig onderhoud. Hou er wel rekening mee dat de oppervlakte van je tuin voldoende groot moet zijn: een tuin van 200m² is noodzakelijk voor een opvangnet van 250m². 

Een andere oplossing bestaat erin om een verticale put te boren van 50 tot 100m diep. Dit is dus ideaal als je een kleine tuin hebt. Jammer genoeg stijgen de kosten in dit geval en zal je een hoger budget nodig hebben. Toch levert een geothermische warmtepomp met een verticaal opvangsysteem het beste rendement. 

Een lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp heeft een lager rendement, maar is perfect om een klein of goed geïsoleerd huis te verwarmen. Bovendien is de aankoopprijs van dit type warmtepomp niet zo hoog. Een lucht/lucht warmtepomp is dus een goede oplossing als je over een beperkt budget beschikt. Daarnaast heeft dit type warmtepomp zeer weinig plaats nodig. Het volstaat om 2 units te installeren: 1 binnenunit en 1 buitenunit. Ook in huizen met grote veranda’s of veel bovenruimtes wordt een lucht/lucht warmtepomp aangeraden. Je kan eveneens kiezen voor een lucht/water warmtepomp, maar dit type is iets duurder. 

En wat met warmtepompen die warmte halen uit het grondwater? Deze warmtepompen vereisen een te grote investering voor één huis. Er is in dit geval immers meer energie nodig om het water uit de grond te halen dan om warmte te produceren.