Skip to main content

Soorten warmtepompen:

Welke warmtepompen bestaan er?

Er bestaan vier verschillende soorten warmtepompen die elk energie uit de natuur halen om warmte te creëren. Welke warmtepomp je best kiest, hangt af van je eigen voorkeuren, je budget en je woning. Een overzicht van alle soorten warmtepompen!

De lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en voert die lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan je gebruiken voor sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Dit systeem kan je bovendien combineren met vloerverwarming.

Een lucht-water warmtepomp wordt vooral gekozen om bestaande huizen van een milieuvriendelijk energiesysteem te voorzien. Bij renovatie is het immers vaak niet mogelijk om een geothermische warmtepomp te installeren. Een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht is dan een goede oplossing. Voor dit systeem hoef je geen ingrijpende aanpassingen zoals een bronboring te doen.

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt  in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer wordt het proces van de lucht-lucht warmtepomp omgedraaid en functioneert de installatie als airconditioning systeem

Wil je een lucht-lucht warmtepomp in je woning?  Dan kan je kiezen uit verschillende modellen. Een warmtepomp als wandmodel kan bijvoorbeeld in elk interieur geïntegreerd worden en is fluisterstil. Je kan een lucht-lucht warmtepomp ook als vloermodel laten installeren. De warmtepomp wordt dan op de vloer geplaatst of vlak erboven tegen de muur. Ten slotte kan je kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in de vorm van een plafondmodel. Dit is de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen of als je weinig plaats hebt op de vloer.

De grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de warmte die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van warmtepomp grond-water heb je de keuze uit twee systemen: een horizontaal of verticaal buizennetwerk. Als er weinig ruimte beschikbaar is, kan je het beste gebruikmaken van een verticaal systeem. Je moet wel rekening houden met een vrij hoge investeringskost (door de diepteboringen). Een horizontaal buizennetwerk wordt op een diepte van ongeveer anderhalve meter geïnstalleerd. De boringen zijn minder duur dan bij een verticaal netwerk. Maar je moet wel over voldoende grondoppervlakte beschikken.

 

Voor een rendabel systeem moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Een geschikte ondergrond
  • Je huis moet behoorlijk geïsoleerd zijn
  • Een goed uitgekiend verwarmingssysteem (vloerverwarming is raadzaam) 

De water/water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater, dat ook in het putje van de winter nog een temperatuur tussen 7 en 12°C bereikt. De temperatuur van het grondwater blijft bovendien bijna altijd constant. Hiervoor heb je een dieptepomp nodig die het water uit de grond pompt  en een lozingsput waarin het gebruikte grondwater terechtkomt. 

Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepomp systemen. Bovendien is water een medium met een zeer hoge opslagcapaciteit en een goede regeneratie. Bij een water-water warmtepompsysteem moeten er wel twee diepe putten geboord worden wat uiteraard een extra investeringskost vergt.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !