
Tips bij het verbouwen

Verbouwen kan een behoorlijk stressvolle onderneming zijn. Niet alleen is het een werk van lange adem, het is vaak moeilijk om het even los te laten omdat je zo verlangt naar het eindresultaat. Sommigen beschrijven verbouwen dan ook als 50 procent voorbereiding en 50 procent uitvoering. En gelijk hebben ze. Ongeacht jouw plannen loont het dus om even onze tips door te nemen.
1. Bezin voor je (zelf) begint
Om kosten te besparen wil je misschien zoveel mogelijk zelf doen. Maar let op! Als je geen handige harry bent, draait het vaak voordeliger uit om een vakman in te schakelen. Niet alleen hoeven professionele aannemers vaak maar 6 procent btw te betalen op materiaal – en tel jij 21 procent neer – ze werken vaak heel wat sneller.
Bij een goede vakman kun je er bovendien op vertrouwen dat je een kwalitatief eindresultaat krijgt. Wacht dus nog even voor je je innerlijke Bob de Bouwer naar boven haalt en stel eerst en vooral een plan op: bekijk wat je zelf kunt doen – afbraakwerken bijvoorbeeld – en wat je beter uitbesteedt.
2. Vergelijken, vergelijken!
Om een realistisch plan op te stellen, moet je heel wat informatie verwerken. Wat is je budget? Wat zijn je wensen? Welke opties zijn er? Als je grootse verbouwingen onderneemt, schakel je in deze fase een (interieur)architect in. Hij kan jouw plannen tekenen zodat je in latere fases duidelijk kunt communiceren met aannemers.
En zelfs als je jouw theoretisch plan klaar hebt, kun je nog niet aan de slag. Vergelijk prijzen en diensten. Of het nu om materialen, aannemers of vakmannen gaat: neem alleen genoegen met wat bij jou en jouw budget past.
Voorzie zeker een deel van je budget voor ‘onvoorziene omstandigheden’. Zo heb je een kleine reserve voor als er iets misloopt. Ook voor zaken die je nu nog niet kunt beslissen, zet je alvast wat opzij. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
3. Kies voor duurzaamheid, kies voor de toekomst
Vanaf 2021 mogen er alleen nog zogenaamde BEN-woningen gebouwd worden. Maar het loont ook om bij verbouwingen op zoek te gaan naar milieuvriendelijke en duurzame opties. Niet alleen omwille van de renovatie- en energiepremies die je voor deze producten kunt krijgen, maar ook omdat het investeringen zijn die zichzelf terugbetalen. Wist je trouwens dat je recht hebt op een totaalrenovatiebonus als je minstens drie ecologische investeringen doet? Zo kun je je isolatie onder handen nemen en kiezen voor duurzame verwarmingsopties zoals een warmtepomp of zonneboiler. Verlies ook de ventilatie van je woning niet uit het oog. Tegenwoordig is het verplicht om daar bij renovatie rekening mee te houden. Onze keuze? Een mechanisch balanssysteem!
4. Hou je aan je plan voor gezonde financiën
Blijf bij je plan en hou je uitgaven nauwgezet bij. Zo weet je aan het einde van de rit niet alleen hoeveel je renovatie je gekost heeft, maar kun je ook makkelijker nee zeggen tegen impulsaankopen. Elke wijziging die je tijdens je verbouwingen aan je plannen doorvoert, zal immers financiële gevolgen hebben.
5. Stofvrije uitvalsbasis
Als je je keuken, badkamer of grote delen van je huis onder handen neemt, zoek je maar beter een uitvalsbasis waar je even kunt bekomen. Kun je terecht bij vrienden of familie voor een warm bad? Of kun je tijdelijk ergens logeren? Geloof ons als we zeggen dat het fijn is om even uit te blazen in een stofvrije omgeving. En dan hebben we het nog niet gehad over het ongezonde binnenklimaat dat er tijdens renovaties in je woning kan heersen.
6. Neem je tijd
Last but not least: verbouwingen vragen tijd. Voor een optimaal resultaat moet elke stap met de grootste nauwkeurigheid uitgevoerd worden. Neem je tijd, of het nu gaat om het kiezen van de afwerking of het laten drogen van de verflagen. Je zult achteraf dubbel en dik van het resultaat genieten!