Skip to main content

Een airco in je slaapkamer: hierop moet je letten

Voor een goede nachtrust is de temperatuur op je slaapkamer erg belangrijk. Is het er te warm of te koud, dan vat je minder vlot de slaap. Met een airco in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur. Maar waarop moet je letten als je zo’n installatie overweegt? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. 

De ideale temperatuur voor een slaapkamer

Bij welke temperatuur je het best slaapt, varieert van persoon tot persoon. Zo hebben vrouwen en magere mensen het over het algemeen graag iets warmer. Voor baby’s is een iets koudere kamer dan weer beter. Gemiddeld gesproken is een temperatuur tussen 16 en 18 °C ideaal.

Met airconditioning zorg je ervoor dat je slaapkamer het hele jaar door de gewenste temperatuur heeft. Een airco is namelijk een lucht-luchtwarmtepomp en daarmee kun je zowel koelen als verwarmen. Handig!

Een vaste of een mobiele airco?

Bij Daikin kun je terecht voor vaste split airco’s. Zulke airco’s bestaan uit een binnenunit, die je in de slaapkamer installeert, en een buitenunit, die een plaats krijgt buiten aan je woning. Met een split airco koel en verwarm je één kamer. Op een multisplit airco kun je op een buitenunit tot vijf verschillende binnenunits aansluiten om zo meerdere kamers op temperatuur te brengen.

Daarnaast bestaan er ook mobiele airco’s, maar die biedt Daikin niet aan. In vergelijking met vaste airco’s hebben ze verschillende nadelen.

Is een airco in je slaapkamer wel gezond?

Misschien vraag je je af of een airco in je slaapkamer schadelijk is voor de gezondheid. Er doen namelijk verhalen de ronde dat je door te droge lucht last kunt krijgen van geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Ook zouden de symptomen van hooikoorts of andere allergieën erger kunnen worden. 

Met de aircotoestellen van Daikin hoef je je daarover geen zorgen te maken. Onze airco’s houden namelijk niet alleen de temperatuur in balans, ze zuiveren zelfs de lucht en zorgen zo voor een op-en-top gezond binnenklimaat.

Maakt een airco in de slaapkamer veel lawaai?

De airco’s van Daikin werken bovendien fluisterstil: we hebben verschillende binnenunits die slechts 19 decibel produceren in de stilste stand, wat vergelijkbaar is met het ruisen van bomen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de slaap niet kan vatten door te veel lawaai. 

Tip: als je je slaapkamer al op de juiste temperatuur brengt voordat je naar bed gaat, zal de airco ’s nachts minder moeten werken en dus nóg minder geluid maken.

Wat is de beste plek voor airco in de slaapkamer?

De beste plaats om de binnenunit van een split airco te installeren hangt af van de indeling van de ruimte en het type unit (wandmodel, vloermodel of ingebouwd model). Idealiter installeer je de binnenunit zo dicht mogelijk bij de buitenunit.

Zorg er ook voor dat de luchtstroom niet hinderlijk is, dat de wand waarop je de unit bevestigt stevig genoeg is (bij een wandmodel) en dat de unit goed bereikbaar is voor onderhoud.

Lees ook: Hoe verloopt de installatie van een airco?

Hoeveel kost een airco in je slaapkamer precies?

De totaalprijs voor de installatie van een airco in een of meerdere slaapkamers hangt af van heel wat zaken, zoals het vermogen, het model van de binnenunit(s), de opties, … We zetten alle factoren die de prijs bepalen op een rijtje en geven je alvast ook enkele richtprijzen

Wist je trouwens dat je in België voor de installatie van een warmtepomp-airco in aanmerking komt voor verschillende premies? Doe er dus zeker je voordeel mee!

huis afkoelen

Ontvang nu het airco magazine en maak de juiste keuze!

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

9 januari 2023

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !