Skip to main content

Een airco (lucht-luchtwarmtepomp) installeren: welke leidingen zijn nodig voor buiten en binnen?

Een vaste airco heeft een buitenunit en één of meerdere binnenunits. De ideale plaats om de verschillende airco-units te installeren, laat je het best bepalen door een expert. Die houdt daarbij onder meer rekening met de maximale lengte van de leidingen en andere aansluitingen tussen de buitenunit en de binnenunit(s). Maar om welke leidingen en aansluitingen gaat het dan precies? Lees snel verder.

3 soorten aansluitingen voor airco

De installateur monteert eerst de buitenunit en binnenunit(s) van de airco op de afgesproken plaats. Daarna boort hij of zij per binnenunit openingen voor:

  • een elektrische voedingskabel

  • koelvloeistofleidingen

  • een condensafvoerbuis

1. Elektrische voedingskabel

De buitenunit wordt met een stroomkabel op het elektriciteitsnet aangesloten. Meestal volstaat een soepele stroomtoevoerkabel met drie vertakkingen van elk 2,5 à 4 mm2. Buiten komt rondom de voedingskabel nog een mantelbuis. De buitenunit voedt op zijn beurt de binnenunit(s). Ook tussen de buitenunit en de binnenunit(s) is of zijn er dus elektrische aansluiting(en) nodig.

2. Koelvloeistofleidingen

De koelvloeistof waarmee je aircosysteem de ruimte(s) koelt of verwarmt, wordt via een geïsoleerde koperen leidingen van de buitenunit naar de binnenunit gebracht en daarna teruggestuurd naar de buitenunit. Die geïsoleerde koperen leidingen zijn het best zo kort mogelijk om een maximaal rendement te garanderen. Daarom plaats je de buitenunit en de binnenunit(s) idealiter zo dicht mogelijk bij elkaar. 

Wist je dat … de kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en buitenunit 1,5 meter is?

De maximumlengte van de leidingen is dan weer afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit. Deze tabel geeft je een overzicht:

Capaciteitsklasse buitenunit

2MXM40N
2MXM50N

2MXM68N

3MXM40N7 3MXM52N
3MXM68N

4MXM68M

4MXM80M

5MXM90M

Max. aantal binnenunits

2

2

3

4

4

5

Leiding naar elke binnenunit

20 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

Totale lengte van de leidingen tussen alle units

30 m max.

50 m max.

50 m max.

60m max.

70 m max.

75 m max.

 

Wil je een airco installeren terwijl je aan het renoveren bent? Dan moet er meestal een of meerdere gaten in de buitenmuur geboord worden om de koelvloeistofleidingen tussen de binnen- en buitenunit te kunnen leggen. Bij nieuwbouw kun je vaak opteren voor kabelgoten of de leidingen via een ingeslepen tracé in de muren of de vloerplaat laten lopen.

3. Condensafvoer

Omdat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht, produceert de binnenunit van elke airco tijdens het koelen condenswater. Om dat af te voeren, heeft de unit een condensafvoerleiding nodig. Zo kan het water via de leiding naar beneden lopen in een bestaande afvoer.

Om te vermijden dat er hinderlijke geurtjes vanuit de riolering naar het binnentoestel kunnen ontsnappen, moet de installateur altijd een sifon (waterslot) plaatsen ergens in de condensafvoerleiding. 

Is de afvoer hoger gelegen (wat soms voorkomt bij renovaties)? Dan is er ook een condenspomp nodig om het condenswater naar boven te stuwen.

Welke leidingen voor welke airco?

Er bestaan verschillende types airco’s, die elk een andere manier van installeren hebben. Zo heeft een split airco een buitenunit en maar één binnenunit, omdat je er maar één ruimte mee kunt koelen of verwarmen. Een multi-split heeft meerdere binnenunits, zodat je de temperatuur in meerdere ruimtes kunt regelen. Hierbij wordt elk binnentoestel met twee voorgeïsoleerde koperen leidingen verbonden met het multi-buitentoestel. 

Airco installeren

Een airco installeren is een klus die je het best overlaat aan een specialist. Doe hiervoor dus altijd een beroep op een erkende installateur. Zo ben je zeker dat je een aircosysteem kiest dat in al je behoeften voorziet, dat alles tijdens de installatie correct verloopt en dat het systeem ook perfect op maat van jouw woning wordt geïnstalleerd.

Airco voor jouw woning? Daikin weet raad

Ben je niet helemaal zeker welk aircosysteem voor jou geschikt is ben je op zoek naar een expert om een airco te installeren? Neem gerust contact op met onze experten of vind snel een installateur in jouw buurt.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

12 december 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !