

Download ons verwarmingsmagazine
Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Een slim idee, want een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een traditioneel verwarmingssysteem met fossiele brandstoffen. Bovendien biedt een warmtepomp je bijzonder veel comfort en is het een erg zuinig systeem. Voor zijn werking maakt een warmtepomp gebruik van elektriciteit, maar laat dit je zeker niet afschrikken. Met onze tips beperk je het elektriciteitsverbruik tot een minimum en optimaliseer je het rendement.
¼ elektriciteit, ¾ gratis energie
Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig, onder meer om de compressor (één van de belangrijkste onderdelen) aan te drijven. Toch haalt een warmtepomp het overgrote deel van zijn energie gewoon gratis uit de natuur. Afhankelijk van het type onttrekt een warmtepomp warmte aan de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater om zo je woning of sanitair water te verwarmen.
We kunnen stellen dat een warmtepomp ruwweg drie vierde van zijn energie uit de natuur haalt, en voor het resterende gedeelte afhankelijk is van elektrische energie. Maar door verstandig met je warmtepomp om te springen, is het perfect mogelijk om dit elektriciteitsverbruik binnen de perken te houden.
5 tips om je elektriciteitsverbruik te beperken
1. Beperk de verwarmingstemperatuur van het water
Heel wat mensen stellen de temperatuur van het verwarmingswater van hun installatie hoger in dan nodig. Een goede richtlijn is maximaal 40°C. Warmer heeft voor je comfort geen enkele meerwaarde. Warmte-afgiftesystemen zoals vloerverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren werken sowieso op een lagere temperatuur.
2. Houd de temperatuur zoveel mogelijk constant
Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit als de ingestelde temperatuur ongewijzigd blijft. Verlaag de gewenste temperatuur dus niet telkens je je woning even verlaat. Je zult er namelijk geen energie mee besparen – integendeel zelfs. Wil je je stroomverbruik tijdelijk verminderen? Verlaag de ingestelde temperatuur dan maximaal met één graad.
3. Regelmatig onderhoud
Voor een traditionele verwarmingsketel op gas of stookolie is regelmatig onderhoud verplicht, maar voor een warmtepomp niet. Toch raden we je aan om je installatie op tijd en stond te laten nakijken. Een warmtepomp die goed onderhouden is, staat namelijk garant voor betere prestaties. Voor een onderhoudscontract kun je altijd terecht bij een installateur in jouw buurt
4. Installeer zonnepanelen
Als je je warmtepompinstallatie combineert met zonnepanelen, kun je (een deel van) de elektriciteit die je nodig hebt om de warmtepomp aan te drijven, zelf produceren. Zo bespaar je niet alleen op je elektriciteitsrekening, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk.
5. Monitor je elektriciteitsverbruik
Ten slotte raden we je aan om je elektriciteitsverbruik goed in de gaten te houden. De meeste elektriciteitsleveranciers voorzien daar de nodige tools, zoals een app of website, voor. Als je je verbruik bijhoudt, kun je snel onregelmatigheden opmerken en tijdig ingrijpen indien nodig.