Skip to main content

Energienormen: wat verandert er in 2022?

Een nieuw jaar brengt altijd heel wat veranderingen met zich mee. Vanaf 2022 gelden er ook enkele strengere energienormen bij het bouwen en verbouwen. Een overzicht.

Strenger S-peil voor nieuwbouwwoningen

Het S-peil is een maat voor de energie-efficiëntie van de buitenschil van een woning (het dak, de buitenmuren en de vloer). Een laag S-peil betekent dat een woning goed geïsoleerd is en dat de warmteverliezen beperkt blijven. 

Oorspronkelijk was er een daling van het verplichte S-peil voorzien voor 2021, maar de Vlaamse regering stelde dit uit tot 2022. Nu komt het er dus toch van; het verplichte S-peil voor nieuwbouw (woningen en appartementen) zakt namelijk van S31 naar S28.

Er geldt evenwel een uitzondering op deze regel. In 2022 volstaat een S-peil van S29, S30 of S31 als het E-peil (de maat voor het energieverbruik of de energieprestatie) niet meer bedraagt dan E25. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat E20.

Korting op de onroerende voorheffing

Daarnaast worden voor nieuwbouw de eisen strenger om korting te krijgen op de onroerende voorheffing. Vanaf 2022 geldt 50% korting gedurende vijf jaar voor wie een E-peil van E20 kan voorleggen. Haal je E10, dan krijg je 100% korting gedurende vijf jaar. In 2021 volstond hiervoor nog respectievelijk E30 en E20.

Vanaf 2023 geldt de korting voor een verlaagd E-peil enkel nog bij herbouw of gedeeltelijke herbouw.

Lees meer op energiesparen.be

Verbod op nieuwe stookolieketels

In nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie (IER) ondergaan is het vanaf 2022 verboden om een stookolieketel te plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Dit verbod geldt zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen.

Daarnaast is het in bestaande gebouwen ook niet langer toegelaten om een bestaande stookolieketel te vervangen door een nieuw exemplaar als er in de straat een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Kleine herstellingen aan bestaande stookolieketels kunnen wel nog.

Meer informatie over het verbod op nieuwe stookolieketels vind je op energiesparen.be.

Verbod op aardgas bij grote projecten

Ten slotte is het ook niet langer toegestaan om bij nieuwe, grote bouwprojecten (verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningen) nog een aardgasaansluiting te voorzien. In 2021 gold dit verbod al bij projecten vanaf 25 wooneenheden. In 2022 wordt dat vanaf 15 wooneenheden.

Tip: ga voor een warmtepomp

Als stookolie of aardgas geen optie zijn voor de verwarming van jouw woning, moet je denken aan alternatieven en dan komt duurzame energie in beeld. Zo is een warmtepomp een prima idee, zeker voor een goed geïsoleerde woning met een gunstig E- en S-peil. Met een warmtepomp kun je niet alleen verwarmen (en koelen) zonder fossiele brandstoffen, je bespaart ook flink op je energiekosten.

Meer informatie over de Daikin-warmtepompen? Neem gerust contact met ons op.

 

Ontvang ons magazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte magazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

21 januari 2022

 

Categorie:

Verwarming

Nieuwbouw

Renovatie

 

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !