Skip to main content

Energiepremies 2019: dit moet je weten als je bouwt of renoveert

Wordt 2019 het jaar waarin je bouwplannen eindelijk werkelijkheid worden? Of heb je de woning van je dromen al op de kop getikt en begin je binnenkort met renoveren? Dan vraag je je natuurlijk af op welke energiepremies je kunt rekenen. Omdat de premies voor bouwen en renoveren elk jaar weer ietsje anders in elkaar zitten, geven we je hier een handig overzicht van wat je zeker moet weten.

1. Totaalrenovatiebonus

Kun je binnen de vijf jaar minstens drie van onderstaande investeringen op je lijstje afvinken?

●        Dakisolatie

●        Isolerende beglazing

●        Vloerisolatie

●        Muurisolatie

●        Ventilatiesysteem

●        Zonneboiler

●        Warmtepomp

Dan beloont de overheid je met een totaalrenovatiebonus bovenop de andere premies waarop je eventueel aanspraak maakt. 

2. Isolatiepremie

Ook in 2019 worden er isolatiepremies uitgeloofd voor spouwmuren en buitenmuren, daken, vloeren en kelders en beglazing.

3. E-peilpremie

Heb je je bouwvergunning vóór 2017 aangevraagd en blijkt het E-peil van je nieuwbouwwoning laag genoeg te liggen? Mogelijk kent je netbeheerder je een E-peilpremie toe.

4. Premie voor warmtepomp

De warmtepomppremie blijft hetzelfde in 2019. Naargelang het type warmtepomp krijg je tussen 300 en 4000 euro cadeau. Let wel, de premie kan nooit meer bedragen dan 40 procent van de kostprijs. Is je warmtepomp ouder dan 15 jaar en aan vervanging toe? Vraag dan zeker je vervangpremie aan. Deze vervangingspremie geldt ook voor zonneboilers en zelfs al na 10 jaar voor warmtepompboilers.

5. Zonneboiler- of warmteboilerpremie

Nieuw dit jaar is de warmteboilerpremie van 400 euro. De premie voor zonneboilers (550 euro) blijft in 2019 onveranderd.

6. Vervangingspremie voor kachels

Tegen 2030 hoopt de overheid de uitstoot van kachels en open haarden minstens te halveren. Daarom krijg je vanaf 2019 een vervangingspremie om je kachel of haard te vervangen door een groener exemplaar. De premie bedraagt 25 procent van de aankoopprijs met een limiet van 250 euro. 

7. Vlaamse renovatiepremie

Gezinnen met een laag inkomen maken in 2019 aanspraak op een renovatiepremie die varieert tussen 20 en 30 procent van de prijs van de werken.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

15 januari 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !