RXM20N_ip.jpg

Welke premies bestaan er in 2021 voor een warmtepomp?

Hoewel een warmtepomp bij aankoop duurder is dan een traditionele verwarmingsketel, haal je er ongelofelijk veel rendement uit. Bovendien heb je recht op verschillende premies als je een warmtepomp in huis haalt. Op deze pagina geven we je een overzicht van de premies die in 2021 gelden voor warmtepompen. 

 

1. Premies in Vlaanderen

 

Premie voor warmtepompen in Vlaanderen

Wie in Vlaanderen investeert in een warmtepomp kan daarvoor een specifieke premie krijgen. Dit is een van de zogenaamde ‘energiepremies voor individuele BENOvatiemaatregelen’.

Afhankelijk van het type warmtepomp, varieert deze premie van 300 euro (voor een lucht-luchtwarmtepomp) tot 4.000 euro (voor een geothermische warmtepomp). De premie is ook geplafonneerd tot 40 of 50% van het factuurbedrag. 

Wanneer er in de straat van de woning geen aardgasnet ligt, of wanneer de warmtepomp een elektrische accumulatieverwarming vervangt, wordt de premie verdubbeld.

Daarnaast zijn de premies hoger voor wie het sociaal tarief geniet. 

Voor deze premie komen enkel facturen van maximaal twee jaar oud in aanmerking. De precieze bedragen en alle voorwaarden zijn te vinden op de site Energiesparen.be van de Vlaamse overheid. De premie aanvragen kan via fluvius.be.

Premie voor warmtepompboilers in Vlaanderen

Ook voor een warmtepompboiler (voor de productie van sanitair warm water) bestaat er een premie in Vlaanderen. Deze premie is enkel cumuleerbaar met de warmtepomppremie als je de warmtepompboiler eerst laat plaatsen, tenzij de warmtepomp een lucht-luchtwarmtepomp is.

Afhankelijk van het type warmtepompboiler (dag/nacht of uitsluitend nachttarief) bedraagt de premie 300 euro (geplafonneerd op 40% van het factuurbedrag) of 360 euro (geplafonneerd op 50% van het factuurbedrag). Het verhoogde bedrag geldt ook voor wie het sociaal tarief geniet.

Meer informatie over deze premie vind je op Energiesparen.be.

Algemene energiepremies in Vlaanderen

Omdat er vaak meerdere ingrepen nodig zijn om een woning duurzamer te maken, bestaan er in Vlaanderen ook meer algemene energiepremies voor wie ‘BENoveert’ (beter renoveert). De installatie van een warmtepomp is een van de verschillende ingrepen die hiervoor in aanmerking komen.

 • Totaalrenovatiebonus: als je drie (of meer) energiebesparende ingrepen uitvoert binnen de vijf jaar, krijg je een bijkomende bonus van 1.250 euro tot 4.750 euro. Meer info over de totaalrenovatiebonus vind je op Energiesparen.be.

 • EPC-labelpremie: deze premie, die niet combineerbaar is met de totaalrenovatiepremie, krijg je wanneer je binnen een periode van vijf jaar via het epc (energieprestatiecertificaat) kunt aantonen dat je je woning veel energiezuiniger gemaakt hebt. Afhankelijk van de verbetering, bedraagt deze premie 2.500 euro tot 5.000 euro. Meer info over de EPC-labelpremie vind je op Energiesparen.be.

 • Burenpremie: deze premie wordt ook de ‘premie voor de begeleiding van collectieve renovatieprojecten’ genoemd en geldt voor de projectleiders en coaches die de energetische renovatie van minimum tien woningen begeleiden. Meer info hierover vind je op Energiesparen.be.

Andere financiële stimuli in Vlaanderen

Naast deze premies bestaan er in Vlaanderen nog andere financiële stimuli voor energetische renovaties waarvan de plaatsing van een warmtepomp deel kan uitmaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vrijstelling van onroerende voorheffing, verminderde registratierechten of een renteloze renovatielening. Een overzicht van alle steunmaatregelen in Vlaanderen vind je op mijnbenovatie.be.

 

2. Premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

Premies voor warmtepompen

In Brussel bestaan er twee soorten premies voor warmtepompen:

 • Premie C4: warmtepomp – verwarming: deze premie geldt voor een lucht-water warmtepomp, een water-water warmtepomp en een geothermische warmtepomp. Het premiebedrag varieert van 4.250 tot 4.750 euro en is geplafonneerd op 50% van de factuur.
  Meer info over deze premie vind je op de site van Leefmilieu Brussel.

 • Premie C5: warmtepomp – sanitair warm water: deze premie geldt voor een lucht-water warmtepompboiler die minstens tot energieklasse A behoort. Het premiebedrag varieert van 1.400 tot 1.600 euro en is geplafonneerd op 50% van de factuur.
  Meer info over deze premie vind je op de site van Leefmilieu Brussel.

De Brusselse renovatiepremie

Deze algemene premie geldt enkel voor woningen van minstens dertig jaar oud en wordt toegekend voor verschillende energetische ingrepen, waaronder de installatie van een duurzame verwarming zoals een warmtepomp. De renovatiepremie is cumuleerbaar met de energiepremies voor warmtepompen komt overeen met een percentage van 30 tot 70% op het bedrag van de aanvaarde werken.

Voor de renovatiepremie is het niet verplicht alle de werken in één keer uit te voeren.

Groene lening

Naast de premies bestaat er in Brussel een groene lening tot 25.000 euro voor de financiering van werken die de energieprestaties van jouw woning verbeteren.

Meer informatie over deze premie vind je op de site van Homegrade Brussels.

 

3. Premies in Wallonië

 

Warmtepomppremie van het Waals Gewest

Woon je in Wallonië? Sinds 1 juni 2019 geldt daar een nieuw premiesysteem voor energetische ingrepen en renovaties, dat ook dit jaar nog van kracht is.

De premies gelden voor woningen die ouder zijn dan vijftien jaar. Bij elke aanvraag is een voorafgaande audit van de woning verplicht.

Voor warmtepompen zijn er twee premies:

 • Premie voor een warmtepomp voor verwarming: deze geldt voor een lucht-water warmtepomp, een water-water warmtepomp en een geothermische warmtepomp. Afhankelijk van het type bedraagt de premie 1.000 tot 6.000 euro.

 • Premie voor een warmtepomp voor sanitair warm water: hiervoor moet de pomp voldoen aan minimale prestatiecriteria. De premie bedraagt 500 tot 3.000 euro.

Meer informatie over de premies in het Waals Gewest vind je op wallonie.be

 1. Gemeentelijke en provinciale premies

Ten slotte zijn er bepaalde gemeentes en/of provincies die een premie geven voor de installatie van een warmtepomp. Of dat zo is voor jouw woonplaats in Vlaanderen en om welk bedrag het precies gaat, kun je opzoeken via de premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen.

Woon je in Brussel of in Wallonië, dan kun je dit het best navragen bij de milieudienst of stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente.

verwarmingsmagazine

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 februari 2021

 

Categorie:

Gelijkaardige artikels