Skip to main content

Duurzaam verwarmen: ook haalbaar in een tweede verblijf?

Heb je een tweede verblijf en wil je daar inzetten op duurzaamheid? In dit artikel vind je alvast een aantal tips waardoor het toch een haalbare kaart blijft.

Een duurzaam tweede verblijf begint bij isolatie

De eerste stap naar een energiezuiniger huis is sowieso isolatie. Je hebt namelijk niets aan de meest duurzame verwarmingsinstallatie als je huis niet goed geïsoleerd is, omdat alle warmte dan meteen ontsnapt. Zo verlies je al snel 20% van de warmte via de muren. Beginnen met spouwmuurisolatie is dan ook een superidee. Bovendien is het geen dure ingreep en kan de isolatie eenvoudig geplaatst worden. 

Verder kun je je dak en de vloeren isoleren. Hoewel er maar een klein deel van de warmte via de vloer ontsnapt, kun je vloerisolatie wel relatief eenvoudig zelf leggen om de kosten te drukken. Dakisolatie plaatsen vraagt dan weer iets meer werk, maar loont wel de moeite. Via je dak ontsnapt namelijk ongeveer evenveel warmte als via je muren. 

Tot slot heb je recht op heel wat premies bij het isoleren van je huis, zowel voor de isolatie van je muren als voor de isolatie van je dak en je vloer. Het is dus zeker de moeite om na te gaan welke premies er zijn en op welke jij recht hebt. 

Pak het slim aan

Door je tweede verblijf slim te verduurzamen, kun je heel wat kosten besparen. Denk dus op voorhand goed na hoe je juist te werk wilt gaan, zodat je eventueel een aantal dingen kunt combineren. Ben je bijvoorbeeld van plan om een nieuwe vloer of vloerverwarming te leggen in je tweede verblijf? Isoleer de vloer dan meteen mee als je toch bezig bent. Door verschillende verbouwingswerken tegelijk uit te voeren, bespaar je jezelf niet alleen heel wat tijd en moeite, maar heel wat geld. 

Een andere manier om het slim aan te pakken, is de installatie van een slimme thermostaat. Die kun je van op afstand besturen door middel van wifi, waardoor je een zicht hebt op het verbruik in je tweede verblijf en je verwarmingsinstallatie er niet nodeloos staat te draaien. Bovendien kun je zo je buitenverblijf al lekker opwarmen voor je ernaartoe trekt, zodat je aankomt in een warme woning.

Welke soort verwarmingsinstallatie moet je kiezen?

Een belangrijke factor bij duurzaam verwarmen is uiteraard de soort verwarmingsinstallatie die je kiest. Waar het bij nieuwbouw of grondig gerenoveerde huizen bijna vanzelfsprekend is om voor een warmtepomp te gaan, is dat bij een tweede verblijf niet altijd het geval. Een warmtepomp installeren is namelijk niet goedkoop. Bij je hoofdverblijf verdien je die investering op termijn terug dankzij het hoge rendement van een warmtepomp, maar bij je tweede verblijf ligt dat moeilijker en is het afhankelijk van hoe vaak je er bent. 

Geplaatst op:

25 mei 2020