Skip to main content

Wat bepaalt het energieverbruik van een airco?

Vandaag zijn er meer aircosystemen dan ooit. Dat is goed nieuws, omdat je dan zeker een oplossing op maat van jouw behoeften vindt, maar anderzijds maakt het je zoektocht naar het meest geschikte model een stuk moeilijker. Een van de selectiecriteria is het elektrisch vermogen van de airco. We leggen je uit waarom het juiste vermogen cruciaal is én hoe je het zelf kunt berekenen. Volg even mee.

Het belang van het juiste vermogen

De juiste airco kiezen is belangrijk om je kosten te beperken, maar je moet uiteraard wel een systeem kiezen met een vermogen dat aangepast is aan jouw woning. Als je een te laag vermogen kiest, zul je je airco tot het uiterste moeten drijven om in je huis of appartement de gewenste temperatuur te bereiken. Door het hoge toerental schiet het energieverbruik (en dus ook je elektriciteitskosten) de hoogte in. Je airco zal zo ook aanzienlijk minder lang meegaan.

Haal je een systeem met een te hoog vermogen in huis, dan betaal je te veel. Niet alleen door de hogere aankoopprijs, maar ook omdat het systeem meer verbruikt en je die extra capaciteit nooit benut. 

Kies dus altijd een aircosysteem met een aangepast vermogen. Zo bespaar je niet alleen energie, je installatie zal ook langer meegaan én een optimaal wooncomfort garanderen.

Welke factoren beïnvloeden het vereiste vermogen?

Het ideale vermogen voor een aircosysteem hangt af van tal van factoren. De belangrijkste daarbij is de totale oppervlakte die je wilt koelen. Die berekenen is makkelijk: vermenigvuldig voor elke ruimte de lengte met de breedte en tel de resultaten bij elkaar op. 

Tot slot hoef je alleen maar het geschatte aantal watt per vierkante meter (zie hieronder) te kennen en je kunt het totale benodigde vermogen voor je airco berekenen. Let wel: zo’n berekening is slechts bij benadering, want het vereiste vermogen van een airco hangt nog af van andere factoren, zoals:

  • De kwaliteit van de thermische isolatie
    Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder warmte er binnenkomt en hoe lager het vermogen van de airco mag zijn.

  • Het aantal openingen in de gevel
    Openingen zoals deuren en glaspartijen zijn zwakke plekken in de isolatieschil van een huis of appartement. Hoe meer openingen er zijn, hoe makkelijker de warmte binnen kan dringen en hoe krachtiger de airco moet zijn om een aangename temperatuur te behouden.

  • Je eigen gedrag als gebruiker
    Wil je dag en nacht een frisse temperatuur in huis? Kies dan voor een krachtiger aircosysteem, dat je het gewenste comfort biedt.

  • Oververhitting
    Raakt je woning tijdens de zomer snel oververhit? Ook dan is een krachtige airco aangewezen.

  • De oriëntatie van het gebouw
    Grote vensters aan de zuidkant van de woning doen de binnentemperatuur snel stijgen, zodat je het best kiest voor een hoger vermogen.

Het ideale vermogen van een airco berekenen

Zoals we al zeiden, is het vrij eenvoudig om bij benadering het vereiste vermogen voor een aircosysteem te berekenen. Je vermenigvuldigt gewoon de totale te koelen oppervlakte met het nodige aantal watt per vierkante meter om te koelen tot een comfortabele temperatuur

Dit zijn enkele richtwaarden die we in de sector gebruiken:

  • Nieuwbouw: 80 W/m2 te koelen

  • Gerenoveerd gebouw: 100 W/m2 te koelen

  • Oud, niet-gerenoveerd gebouw: 125 W/m2 te koelen

Om rekening te houden met alle factoren die een invloed hebben op het exacte vermogen, raden we aan om de berekening over te laten aan een professional. Zo weet je precies welk vermogen je airco nodig heeft en ben je zeker dat je het juiste model kiest. 

Wil je een aircosysteem installeren en het ideale vermogen berekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen vinden we de oplossing die het best geschikt is voor jouw situatie.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Veel gestelde vragen

De totaalprijs voor de installatie van een aircosysteem hangt af van heel wat factoren. In ons artikel ‘Hoeveel kost een airco precies?’ lees je wat die precies zijn. Je vindt er ook enkele richtprijzen per type airco. Voor een gedetailleerde offerte op maat kun je terecht bij een erkende installateur. Ga je verbouwen? Dan kun je voor de installatie van een airco een premie krijgen.

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Dat een airco dient om te koelen, is slechts een deel van het verhaal. Met eigentijdse airco-oplossingen kun je namelijk ook verwarmen. Zulke systemen worden ook lucht-luchtwarmtepompen genoemd. Deze airco’s transporteren warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel. 

Zo kun je in de zomer verschillende kamers in je woning koelen. De warmte van binnen wordt dan naar buiten afgevoerd. 

In de winter is het mogelijk om dat proces om te draaien. De warmtepomp wordt dan gebruikt om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en in de woning af te geven. Het koelmiddel stroomt daarbij dan in de andere richting.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

29 juli 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !