Skip to main content

Een warmtepomp met vloerverwarming: de zuinigste manier om te verwarmen

Bij de keuze van een geschikt verwarmingssysteem staat vandaag niet alleen comfort voorop, maar zeker ook duurzaamheid. Heel wat gezinnen opteren daarom voor een warmtepomp, vaak in combinatie met vloerverwarming. Waarom precies die combinatie zo interessant is, ontdek je in dit artikel.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat gebruikmaakt van omgevingswarmte om jouw woning te verwarmen. Die omgevingswarmte is niet alleen helemaal gratis, maar ook hernieuwbaar en dus volkomen duurzaam. Afhankelijk van het type warmtepomp onttrekt het systeem warmte aan de omgevingslucht, het grondwater of de bodem.

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is deze energie dus schoon en onuitputtelijk. Met een warmtepomp is je ecologische voetafdruk dan ook heel wat kleiner dan met een traditionele verwarmingsketel. Kortom: kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor een groene toekomst.

Een warmtepomp op lage temperatuur

Een warmtepomp kun je combineren met verschillende soorten warmteafgiftesystemen, zoals radiatoren of convectoren. Momenteel is vloerverwarming, waarbij de leidingen met warm water in de vloer zijn ingewerkt, de meest efficiënte optie. Vloerverwarming functioneert immers op een lage temperatuur, dat wil zeggen met water van 25 à 45°C.

De warmtepomp – in dit geval spreken we van een lagetemperatuurwarmtepomp – moet het water dat door de leidingen stroomt dus minder opwarmen dan bij een traditioneel systeem. Dat betekent meteen dat een lagetemperatuurwarmtepomp met vloerverwarming minder energie verbruikt dan een warmtepompsysteem op hoge temperatuur. En dat voel je al snel in je portemonnee: momenteel is combinatie van een warmtepomp op lage temperatuur met vloerverwarming de goedkoopste manier om te verwarmen. 

Je boet niet in aan comfort

Efficiënt verwarmen is één, maar je comfort is natuurlijk ook cruciaal. Met vloerverwarming zit je op dat gebied helemaal goed. Zo geniet je in huis altijd van een bijzonder aangename temperatuur. Vloerverwarming verspreidt de warmte immers gelijkmatig in de kamer.

Omdat de vloer bij vloerverwarming lichtjes warm aanvoelt, verwen je bovendien je voeten. Sokken of pantoffels hoeven niet meer: je kunt gewoon op blote voeten in huis lopen.

Nóg voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is niet alleen efficiënt en comfortabel, maar ook compleet onzichtbaar. Inderdaad: omdat alle leidingen in de vloer verstopt zitten, heb je met dit systeem helemaal geen visueel ‘storende’ elementen zoals radiatoren nodig.

Daardoor hou je in je kamers meer vrije ruimte over, die je volledig naar wens kunt inrichten. Een droom voor elke liefhebber van interieurdesign!

Een goede isolatie is cruciaal

Het is wel belangrijk om te weten dat vloerverwarming enkel optimaal functioneert in een woning die bijzonder goed geïsoleerd is. Daarom wordt vloerverwarming in de regel enkel in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd. Zo kun je niet alleen probleemloos de nodige leidingen onder de vloer aanleggen, maar meteen ook je dak, buitenmuren, vloeren, glas, ramen en deuren optimaal isoleren.

Al gedacht aan de combinatie met zonnepanelen?

Zoals gezegd is een lagetemperatuurwarmtepomp met vloerverwarming de meest efficiënte manier van verwarmen. Wil je graag ook besparen op je elektriciteitskosten? Dan zijn zonnepanelen zeker een interessante optie. De groene energie die je met zonnepanelen zelf opwekt, kun je gebruiken om je warmtepomp aan te drijven, zodat je minder elektriciteit van het net nodig hebt. In sommige gevallen zal het zelfs mogelijk zijn om je warmtepomp nagenoeg volledig op zelfgeproduceerde elektriciteit te laten werken. Duurzamer en zuiniger kan niet!

Zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag!

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 november 2020

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !