
Vocht in de kelder vermijden

Om je goed te voelen in je woning is een optimaal binnenklimaat onontbeerlijk. Dat geldt niet alleen voor je woonkamer, slaapkamer en andere vertrekken waar je vaak vertoeft, maar ook voor minder courante plaatsen zoals je kelder. Een vochtige kelder is een serieuze doorn in het oog van heel wat huiseigenaars. Logisch dan ook dat jij dit liever wil vermijden. Misschien vraag je je af of een luchtontvochtiger soelaas biedt? Ontdek in dit artikel hoe dat precies zit.
Waarom zijn kelders vaak vochtig?
Bij de meeste woningen is de kelder een erg vochtige plaats. Dat komt omdat deze ruimte zich onder de grond bevindt, waar de temperatuur laag is en er geen natuurlijke ventilatie is. Het vocht uit de omgevingslucht condenseert en slaat er neer op de muren, de vloer en het plafond. Het gevolg: de luchtvochtigheid stijgt en je loopt risico op tal van problemen:
- Vochtplekken
- Schimmel
- Houtrot
- Roest
- Een onaangename geur
- Ongedierte (pissebedden, mijten, …)
Bovendien is je gezondheid in gevaar: zo loop je in te vochtige ruimtes een hoger risico op ademhalingsklachten en krijg je er sneller last van allergieën of astma.
Een luchtontvochtiger dan maar?
Eens je te kampen hebt met een vochtige kelder, zit je in een lastig parket. Vaak volstaat het niet om een luchtontvochtiger te installeren om dit probleem aan te pakken. Zeker als je een grote kelder hebt, is het zo goed als onmogelijk om met zo’n toestel de luchtvochtigheid terug op een normaal peil te brengen. In dat geval zit er niets anders op dan een gespecialiseerde firma in de arm te nemen om je kelder te laten bekuipen of te draineren. Zo’n behandeling kost helaas een flinke duit: je moet rekenen op een totaalkost die makkelijk tot 10.000 euro kan oplopen.
Beter voorkomen dan genezen
Wil je je al die ellende besparen, dan is het verstandig om al tijdens de bouw of renovatie van je woning te investeren in een efficiënt ventilatiesysteem, zodat je constant een optimale luchtvochtigheid kunt aanhouden in je hele woning – en dus ook in je kelder. Voor een woning ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent. Om dat te bereiken volstaat het niet om af en toe je ramen open te zetten om te verluchten. Met dat soort natuurlijke ventilatie ververs je weliswaar de lucht, maar het effect is van korte duur. Bovendien breng je op die manier vochtige lucht van buiten naar binnen. Ook zul je – omdat je koude lucht binnenbrengt – extra moeten verwarmen, wat je zult merken aan je energiefactuur.
Beter is het dus om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie werkt continu en zorgt voor een evenwichtig binnenklimaat. Bovendien kun je zo’n systeem combineren met een luchtreiniger om allergenen uit de lucht te filteren.
De verschillende mechanische ventilatiesystemen
Je woning mechanisch ventileren kan met verschillende systemen:
- Een eenvoudige manier is via ventilatie van het type C. Daarbij zuigt een mechanische ventilator zuivere buitenlucht aan. Dat creëert een onderdruk, waardoor de vervuilde lucht je woning verlaat via roosters. Hoewel De motor van dit ventilatiesysteem continu draait, maakt hij nauwelijks geluid.
- Ventilatie van het type D is een gebalanceerd systeem met mechanische toevoer en afvoer. Deze vorm van ventilatie maakt gebruik van twee motoren, waarbij er één lucht aanzuigt en een andere afvoert. Bij dit systeem zijn drukverschillen uitgesloten. De installatie vereist wel een goede planning van de afvoer- en aanvoerleidingen.
Een gezond binnenklimaat en een droge kelder
De conclusie is duidelijk: een kelder zonder vochtproblemen gaat hand in hand met een gezond binnenklimaat. Efficiënte ventilatie is daarbij onontbeerlijk. Plan je een nieuwbouwwoning of begin je aan een grondige verbouwing? Investeer dan in een mechanisch ventilatiesysteem. Zo voorkom je problemen en realiseer je belangrijke besparingen op de lange termijn.
Meer informatie over de ventilatiesystemen van Daikin? Neem gerust contact met ons op.