Skip to main content

Wanneer is het tijd om je verwarmingsketel te vervangen?

Zelfs als je verwarmingsketel het nog doet, kun je toch baat hebben bij een moderner exemplaar. Je zult niet alleen wat besparen op je energiefactuur, het is ook meteen een stuk beter voor het milieu.

Vijf goede redenen om je verwarmingsketel te vervangen

Of je al dan niet je verwarmingsketel moet vervangen hangt af van verschillende factoren. Zo verbruik je ongetwijfeld minder als je een oude ketel vervangt, maar behaal je het maximale rendement niet zolang je woning slecht geïsoleerd is. Enkele goede redenen op een rijtje:

  • Je verwarmingsketel is 15 jaar of ouder: zolang je ketel niet defect is, mag je hem blijven gebruiken op voorwaarde dat je voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Voor een cv-installatie die ouder is dan vijf jaar moet je bijvoorbeeld een verwarmingsaudit laten uitvoeren door een erkende technicus. En als je bedenkt dat de gemiddelde ‘oude’ ketel 35% meer energie verbruikt dan een nieuwe én dat de kans op pannes en lekken aanzienlijk toeneemt, is investeren in een nieuw exemplaar vaak voordeliger. Bovendien is vervangen in een aantal gevallen goedkoper dan repareren.
  • Je gaat renoveren: na renovatie zal je woning wellicht beter geïsoleerd zijn, waardoor je beter af bent met een kleinere verwarmingsketel. Ketels met een te hoog vermogen springen immers voortdurend aan en uit om de juiste temperatuur te bereiken. Dat is niet alleen nefast voor je energiefactuur, maar ook voor de levensduur van je ketel. Daarnaast zijn renovatiewerken de ideale gelegenheid om te investeren in duurzame energie, zeker als je gebruik kunt maken van een renovatiepremie.
  • Je gezinssituatie verandert: is er een baby op komst of gaan de kinderen het huis uit? Dit soort veranderingen hebben vaak een impact op je energieverbruik, waardoor je huidige installatie misschien niet langer aan je noden voldoet.
  • Je wilt je huis (binnenkort) verkopen: een nieuwe ketel vormt hoe dan ook een meerwaarde voor je woning. Afhankelijk van hoe snel je je huis wil verkopen en hoe snel je de aankoopprijs van je verwarmingsketel terugverdient, zeker het overwegen waard!
  • Je huidige ketel is niet compatibel met rijk gas: tussen 2020 en 2030 zullen bepaalde gemeenten in België overstappen van arm naar zogenaamd rijk gas. Ketels van voor 1978 zijn niet compatibel met dit gas, en moeten hoe dan ook vervangen worden.

Einde van het gas- en stookolietijdperk?

Een tijdje geleden heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze de verkoop en het gebruik van gas- en stookolieketels wil afbouwen tegen 2021. Dat betekent dus dat er concrete maatregelen op komst zijn. Het is dan ook verstandig om daarop te anticiperen en vandaag al te investeren in duurzame energie door volop in te zetten op warmtepompen en oplossingen op zonne-energie.

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden? Neem gerust contact op met een Daikin-specialist voor advies op maat!

Geplaatst op:

14 september 2018