Een warmtepomp installeren? Dan heb je recht op deze premies!

Vergeet je warmtepomppremies niet

warmtepomp premies

Hoewel een warmtepomp aanvankelijk duurder is dan een traditionele verwarmingsketel, haal je er wel ongelofelijk veel rendement uit. Een warmtepomp is namelijk tot vijf keer zuiniger, waardoor je een lagere energiefactuur hebt. Bovendien haalt een warmtepomp tot 80 procent van zijn energie uit de bodem, het grondwater of de lucht en is hij dus ook nog eens heel wat milieuvriendelijker. Een warmtepomp is dus zeker een goede keuze! Daarbij komt dat de keuze voor een warmtepomp je recht geeft op tal van premies.

Premies voor een warmtepomp

De eerste premie waar je recht op hebt bij de installatie van een warmtepomp, is die van netbeheerder Infrax of Eandis. Je kunt de premie eenmaal om de tien jaar aanvragen voor warmtepompen die niet gebruikt worden voor actieve koeling en die voorzien zijn van een energielabel A++ (geothermische warmtepomp) of A+ (niet-geothermische warmtepomp). De premie is enkel geldig voor woningen in het Vlaamse gewest die voor 1/1/2014 aangesloten werden op het elektriciteitsnetwerk. Bovendien moet de warmtepomp geplaatst zijn door een (erkende) aannemer. De premie bedraagt maximaal 40 procent van de factuur en varieert van 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp tot 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp. De premie aanvragen kan via de site van Infrax of Eandis.

Verder is het ook mogelijk dat je via je gemeente recht hebt op een aanvullende premie of een goedkopere lening voor het plaatsen van een warmtepomp. Dat kun je online of bij het plaatselijke bestuur nagaan.

Premie voor een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is niet hetzelfde als een warmteboiler. Een warmtepompboiler verwarmt namelijk enkel voor sanitair warm water, terwijl een warmtepomp ook ruimtes verwarmt. Daarom heb je voor een warmtepomp sinds begin 2019 tot 2024 recht op een aparte premie van de netbeheerder. Als je zowel over een warmtepompboiler als een warmteboiler beschikt, heb je enkel recht op beide premies als de warmtepompboiler het eerst werd geplaatst. Ontdek snel de exacte voorwaarden en bedragen. De aanvraag voor de warmtepompboiler gebeurt online via Infrax of Eandis.

Totaalrenovatiebonus en burenpremie

Als je de plaatsing van een warmtepomp combineert met twee of meer andere energiebesparende maatregelen binnen de vijf jaar, kom je ook nog in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus. Die bonussen variëren van 1.250 tot 4.750 euro voor een eengezinswoning en van 625 tot 2.375 euro voor een appartement, en zijn nooit hoger dan je totale factuurbedrag. Hoe meer energiebesparende maatregelen je neemt, hoe hoger de bonus. De exacte voorwaarden en bedragen vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Goede buren

Tot slot bestaat er ook nog zoiets als een burenpremie. Als je met een groep van tien eigenaars beslist om gezamenlijk te renoveren door bijvoorbeeld een warmtepomp te plaatsen, dan krijg je daarbij gratis hulp van een begeleidende BENOvatiecoach. Die projectbegeleider volgt de renovatiewerken voor jullie op, helpt bij de administratie en staat jullie als expert bij met raad. Ontdek snel meer informatie over de burenpremie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

01 januari 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels