Skip to main content

BEN-woningen: wat zijn dat en hoe pak je het aan?

Wat Bijna Energiezuinige Woningen of BEN-woningen zijn, kun je eigenlijk al afleiden uit de naam zelf. BEN-woningen verbruiken zeer weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair water en ventilatie. Vanaf 2021 zijn ze de standaard voor nieuwbouw. Een BEN-woning bouwen klinkt als een hele opgave, maar er is geen enkele reden tot paniek. Meer dan de helft van de Vlamingen bouwt nu al reglementair. Ben je nog niet helemaal mee? We geven je graag de belangrijkste aandachtspunten mee.

Kenmerken van BEN-woningen

Om (bijna) energiezuinig te zijn, moet je woning optimaal geïsoleerd zijn en haal je energie uit hernieuwbare bronnen. Bij een BEN-woning wordt dat heel concreet, want je huis wordt afgetoetst aan een aantal scores:

  • E-Peil 30: deze score slaat op de energieprestaties (verwarmen én koelen) en het binnenklimaat

  • S-Peil 28: deze score slaat op de energetische kwaliteiten van de hele schil van de woning

  • Oververhitting <6.500 Kh: deze factor duidt erop dat de woning niet te warm wordt in de zomer

Het S-peil: de grootste uitdaging bij BEN-woningen?

Het S-peil werd begin 2018 ingevoerd. Nieuwe woningen dienen nu nog aan een S-Peil van 31 of minder te voldoen en tegen 2021 moet de norm van 28 bereikt zijn. En ondanks protest uit een aantal hoeken, is dat toch een haalbare kaart.

Het S-Peil heeft dus te maken met de energetische kwaliteiten van de schil van de woning, maar ook de vorm efficiëntie speelt mee. Anders gezegd drukt het cijfer uit hoeveel energie er nodig is om de temperatuur in je woning op peil te houden. Hoe minder energie er nodig is, hoe lager je S-peil en hoe beter je scoort. De factoren die dit peil beïnvloeden, komen trouwens je E-peil trouwens ten goede. Dubbele win dus als je je aan volgende zaken houdt:

  • Ga voor optimale isolatie

  • Zorg voor een strategische oriëntatie van beglazing, en houd rekening met zonnewinsten en beschaduwing

  • Zorg voor optimale luchtdichtheid

  • Houd rekening met bouwknopen en koudebruggen

  • Kies een efficiënte geometrische vorm

De beste opties voor duurzame verwarming

Natuurlijk blijft het niet alleen bij isolatie, je moet de woning ook duurzaam kunnen verwarmen. Wanneer het op energie aankomt, kies je het beste voor hernieuwbare bronnen. Zonnepanelen en een zonneboiler zijn zeker een optie als je dak zuidelijk georiënteerd is of je voldoende ruimte in je tuin hebt. De energie die je uit deze panelen haalt, is bijzonder geschikt om je warmwatervoorziening aan te vullen. De beste zet bij zonnepanelen? Ze combineren met een warmtepomp! Die neemt het over van je zonneboiler wanneer de zon het even laat afweten.

Heb je een noordelijk georiënteerd dak? Dan zijn zonnepanelen niets voor jou. Maar een warmtepomp is wel nog steeds een goed idee. Met een warmtepomp haal je energie uit de lucht of uit grondwater om je huis mee te verwarmen. Daarnaast kun je met een warmtepomp ook je huis koelen. Er zijn maar liefst vier verschillende soorten, dus ga even na welk type het beste aan jouw behoeften beantwoordt of vraag advies aan een professional.

Een belangrijk aandachtspunt bij degelijke isolatie

Een gevolg van optimale isolatie is dat ventilatie noodzakelijk wordt. De uitdaging bij BEN-woningen is om die twee goed op elkaar af te stemmen. Je wil immers genieten van optimale luchtkwaliteit en tegelijkertijd je energieverlies beperken. De slimste keuze is de combinatie van airco met een warmtepomp. Niet alleen krijg je zo voldoende verse lucht in huis, die bovendien gezuiverd en bevochtigd kan worden, de warmte en het vocht worden ook gerecupereerd uit de afgevoerde lucht. Zo geniet je van een maximaal rendement!

 

BEN woning

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

11 april 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !