Skip to main content

De werking van een condenserende gasketel uitgelegd

Een Daikin condenserende gasketel

De werking van een condenserende gasketel uitgelegd

Ontvang nu het Daikin magazine met de verwarmingsoplossingen

‘Gewone’ atmosferische gasketels (met of zonder gedwongen afvoer) worden al enkele jaren niet meer verkocht in ons land. Vandaag is een condenserende gasketel dan ook de norm. Het grote voordeel: zo’n condensatieketel heeft een veel hoger rendement dan zijn voorganger. Maar heb je ooit al eens stilgestaan bij de werking van een condenserende gasketel? We leggen je het principe graag uit!

Hoe werkt een condensatieketel precies?

De werking van een condenserende gasketel lijkt erg op die van een traditionele verwarmingsketel. Het aardgas wordt via een leiding naar de ketel aangevoerd om het daar te verbranden. Omdat er daarvoor zuurstof nodig is, wordt er ook buitenlucht naar het toestel aangevoerd. De warmte die vrijkomt bij de verbranding van het aardgas, gebruikt de ketel om water op te warmen. Dit warme water kun je vervolgens benutten in je keuken of je badkamer of voor de verwarming van je woning.

Maar waar zit nu het verschil tussen een traditionele verwarmingsketel op gas en een condenserende ketel? Wel, bij het eerste type ketel worden de rookgassen die bij de verbranding van het aardgas ontstaan met behulp van een ventilator afgevoerd via een schoorsteen. Dat is niet bepaald efficiënt, want op die manier gaat er heel wat kostbare energie verloren.

De recuperatie van warmte-energie

Bij een ketel met condensatietechnologie daarentegen, worden deze rookgassen, die grotendeels uit waterdamp bestaan, grotendeels gerecupereerd. Om warmte-energie uit deze gassen te winnen, worden die gecondenseerd. Dat wil zeggen dat ze vloeibaar gemaakt worden, bij een temperatuur lager dan 56°C.

Om dat te verwezenlijken heeft een condensatieketel een speciale concentrische dubbelwandige buis. De buitenste ring zuigt de buitenlucht aan voor de verbranding van het aardgas en de binnenste buis voert de rookgassen af. Door de warmte-uitwisseling tussen beide, condenseert een deel van de rookgassen, om vervolgens neer te slaan onder de vorm van water. Als je een condenserende gasketel in huis haalt, heb je dan ook een afvoer voor dit condenswater nodig. 

Condenswater afvoeren

Een gascondensatieketel heeft dus niet alleen een klassieke afvoerbuis naar boven voor de verbrandingsgassen, maar ook een afvoer naar beneden voor water. Die laatste mag je via je gewone afvoerleiding rechtstreeks in de riolering laten uitmonden. Omdat dit afvalwater pH-neutraal is en niet vervuild, is filteren niet nodig.

Kun je het afvalwater onmogelijk rechtstreeks naar een afvoerbuis leiden, omdat er zo geen in de buurt loopt, dan biedt een zogenaamde condensaatpomp een uitkomst. Daarmee pomp je de condens van je verwarmingsketel makkelijk naar de dichtstbijzijnde afvoerleiding.

De voordelen van een condenserende gasketel

De werking van een condenserende gasketel is natuurlijk leuk om te weten, maar wat je écht zal interesseren is dat je met zo’n verwarmingsketel makkelijk 10 procent minder energie verbruikt dan met een traditionele ketel. Het rendement van de meest recente modellen gascondensatieketels bedraagt zelfs meer dan 96 procent! Wist je bijvoorbeeld dat de condenserende gaswandketels van Daikin een energielabel A hebben en uitgerust zijn met een intelligente controller die automatisch de warmteproductie van de ketel bijstelt om het rendement verder te optimaliseren? 

 

Maar dat is niet het enige voordeel van een condenserende gasketel. Zo zijn deze ketels ook heel wat duurzamer dan de traditionele toestellen en vergen ze bijzonder weinig onderhoud. Daarnaast zijn ze erg betaalbaar en makkelijk te plaatsen. 

Als je nog altijd een oude ketel hebt, is het dan ook erg slim om die te laten vervangen. Bekijk zeker eens onze topmodellen, de GCU Compact en de D2CND- en de D2TND-gaswandkachels.

Heb je nog vragen over condenserende gasketels, hun werking of de vervanging van je oude ketel? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten voor meer informatie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

14 juli 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !