Skip to main content

Zó geef je CO-vergiftiging geen kans

Geef CO-vergiftiging geen kans

CO-vergiftiging

Om de zoveel tijd lees je het weer in de krant: man, vrouw of koppel omgekomen door CO-vergiftiging in hun woning. CO is dan ook een erg verraderlijk gas. Het is kleur- en geurloos, maar kan wel dodelijk zijn. Het is dus verstandig om de nodige voorzorgen te nemen, zodat CO-vergiftiging in jouw woning niet kan voorvallen. Enkele tips.

CO: de sluipende moordenaar

CO of koolstofmonoxide wordt weleens de stille of sluipende moordenaar genoemd. Elk jaar zijn er in ons land dan ook meer dan duizend slachtoffers die getroffen worden door CO-vergiftiging. Voor een klein aantal onder hen (2 à 3%) leidt die vergiftiging tot de dood.

CO-gas wordt gevormd bij onvolledige verbrandingen in afwezigheid van zuurstof. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je verbrandingsketel op gas, stookolie of hout niet goed werkt. CO is giftig, maar heeft op zich geen geur of smaak en irriteert niet, waardoor je het nauwelijks opmerkt. Ruik je toch een vreemde brandgeur? Wees dan extra op je hoede en spoor de oorzaak van die geur op. Vertoont iemand symptomen van CO-intoxicatie, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of braken? Zet dan onmiddellijk de ramen en deuren open, schakel het verwarmingstoestel uit, evacueer het slachtoffer en bel de hulpdiensten.

Wanneer loop je risico op CO-vergiftiging?

Als je een verbrandingstoestel hebt dat gebruikmaakt van de omgevingslucht in je woning, dan moet je je ervan verzekeren dat het toestel correct werkt – dat het dus juist afgesteld is en goed onderhouden wordt – en dat de aanvoer van verse lucht altijd verzekerd is. Ook belangrijk: de verbrandingsgassen moeten naar buiten afgevoerd kunnen worden.

Gaat het fout bij een van bovenstaande elementen, dan loop je het risico op CO-vergiftiging. Die kans is het grootst tussen oktober en maart, wanneer mensen hun verwarmingstoestellen aanschakelen. Maar ook tijdens de rest van het jaar kan het fout lopen, bijvoorbeeld met warmwatertoestellen op gas.

Let op bij deze weersomstandigheden

Onder bepaalde weersomstandigheden kan de trek in de schoorsteen te klein zijn, waardoor de verbrandingsgassen niet correct afgevoerd kunnen worden en ze zich in de woning verspreiden. Dat kan vooral het geval zijn bij temperatuurinversie, een fenomeen dat de kop opsteekt bij rustig en mistig weer.

Trek in de schoorsteen ontstaat door temperatuurverschillen tussen de warme verbrandingsgassen en de koude buitenlucht. In normale gevallen daalt de temperatuur met de hoogte, waardoor de gassen steeds hoger opstijgen. Bij temperatuurinversie ontstaat er evenwel op geringe hoogte een laag warme lucht, waardoor de verbrandingsgassen niet verder kunnen opstijgen. Het risico bestaat dan dat die gassen terugslaan in de woning. Heb je dus al problemen met je verwarmingstoestel, dan kunnen ongunstige weersomstandigheden een bijkomende risicofactor vormen.

Ook in de winter, als het begint te vriezen, verhoogt de kans op CO-vergiftiging. In die periode wordt er namelijk harder gestookt en houden mensen hun deuren en vensters dicht. Dat kan de aanvoer van verse lucht voor de verbranding bemoeilijken.

Vermijd CO-vergiftiging

Als je niet verwarmt met gas, stookolie of hout, loop je geen kans op CO-intoxicatie. Een alternatieve, duurzame vorm van verwarming  zoals een warmtepomp eventueel in combinatie met een zonnesysteem is dus ook op dat gebied een verstandige investering.

Verwarm je toch op gas, stookolie of hout? Zorg dan dat je verwarmingstoestel goed onderhouden wordt. Een te oud toestel vervang je beter. Kies je voor een gesloten systeem waarbij de lucht van buiten wordt aangevoerd (type C), dan is de kans op CO-intoxicatie zeer klein. Belangrijk: laat een verwarmingstoestel altijd installeren en onderhouden door een erkend vakman.

Ook correct ventileren is cruciaal om CO-vergiftiging te voorkomen. Heb je een open verwarmingsketel in de badkamer staan, dan moet je onderaan in de deur een niet-afsluitbare opening van 150 cm2 voorzien. Bij een keukengeiser op gas zijn twee ventilatie-openingen verplicht.

Laat ten slotte ook regelmatig je schoorsteen nazien en indien nodig reinigen.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

02 april 2018

 

Categorie:

Ventilatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !