Skip to main content

Inzicht in het energieverbruik van lucht/lucht warmtepompen

Nu de energiekosten zo hoog zijn, wordt het rendement van lucht/lucht warmtepompen steeds belangrijker.

Energie-efficiëntie staat bij veel huiseigenaren voorop: omdat zij geven om de planeet en omdat ze hun energierekeningen willen verlagen. Als je overweegt om een lucht/lucht warmtepomp te installeren om je woning te verwarmen en te koelen, is het goed om een idee te hebben van hoeveel elektriciteit deze zal verbruiken.

Wat bepaalt het energieverbruik van een lucht/lucht warmtepomp?

Het energieverbruik en de gebruikskosten van lucht/lucht warmtepompen zijn afhankelijk van veel verschillende factoren:

  • Hoe goed je woning geïsoleerd is en hoe goed deze warmte vasthoudt of koel blijft.
  • De positie en oriëntatie. Als je woning beschut ligt tegen zon en wind, is er wellicht minder energie nodig voor koeling en verwarming. Als je woning op het zuiden is gericht, met veel ramen, kan het in de zomer warmer worden (wat meer energie vereist), maar in de winter warmer zijn (en dus minder nodig hebben).
  • De grootte van de ruimtes. Grotere ruimtes vergen meer vermogen om te verwarmen en te koelen.
  • Hoeveel mensen er wonen en wat hun behoeftes zijn. Baby's en ouderen kunnen in de winter een warmere woning nodig hebben, of in de zomer juist meer moeite hebben met de warmte. Het hangt er ook vanaf of je veel tijd thuis doorbrengt of juist vaak van huis bent, bijvoorbeeld als je naar werk gaat.
  • De aanwezigheid van zonwering of gordijnen die de warmte binnenhouden of de zon tegenhouden.
  • De aanwezigheid van zonnepanelen die 'gratis' elektriciteit opwekken.

Ook het type, het vermogen en de capaciteit van de geïnstalleerde lucht/lucht warmtepompen zijn van belang. Als deze te klein zijn, werken ze niet effectief of zijn ze niet zuinig. Ze moeten mogelijk harder werken om de ruimte te verwarmen en te koelen. Daardoor verbruiken ze meer energie en is het duurder om een comfortabele temperatuur te bereiken. Als ze te groot zijn, creëren ze te veel luchtstroming, wat weer kan leiden tot tocht. Ook dat is inefficiënt en kostbaar en kan onprettig aanvoelen.

Man leest aan tafel terwijl hij geniet van de perfecte temperatuur in huis
Witte woonkamer met bank en een klimaatoplossing aan de wand

Hoe kan ik meer te weten komen over het rendement en het energieverbruik van lucht/lucht warmtepompen?

Alle elektrische en elektronische toestellen die in de EU worden verkocht, hebben een energie-efficiëntieklasse. Deze varieert van A+++ (het meest efficiënt) tot D (het minst efficiënt), zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Je vindt de energielabels van alle Daikin-systemen op onze website.

Er zijn ook seizoensrendementen voor verwarmings- en koeloplossingen die fabrikanten moeten gebruiken voor alle systemen die in de EU worden verkocht. De SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio, of seizoensrendement) verwijst naar het energierendement bij koelen en de SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance, of seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt) naar het rendement bij verwarmen. Deze waarden geven informatie over het rendement en het jaarlijks energieverbruik in een standaardomgeving.

Je kunt ook zelf het energieverbruik van een warmtepomp schatten: de meeste fabrikanten vermelden het jaarverbruik van hun modellen in kilowattuur op hun website of in hun brochures. Als je weet hoeveel je energieleverancier per kilowattuur rekent, kun je ongeveer berekenen hoeveel je rekening zal bedragen, uiteraard rekening houdend met de bovenstaande variabelen.

Kom meer te weten over het rendement van lucht/lucht warmtepompen van Daikin