Deze energiepremie is nieuw vanaf 2017

Deze energiepremie is nieuw vanaf 2017

Goed nieuws voor wie van plan is om volgend jaar zijn woning te renoveren: als je negen buren kunt overtuigen om hetzelfde te doen, dan kun je daar vanaf 2017 een bijkomende energiepremie van maximaal 400 euro per woning voor krijgen.

Nieuwe energiepremie voor wijkrenovatie

Vanaf volgend jaar gaat de Vlaamse regering zogenaamde wijkrenovaties ondersteunen. Dat betekent dat als minstens tien huiseigenaars uit dezelfde gemeente een energiebesparende renovatie uitvoeren, ze daar allemaal een extra premie van maximaal 400 euro voor kunnen krijgen.

Voor de duidelijkheid: ook de andere energiebesparende premies – zoals die voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas – blijven in 2017 nog bestaan. De nieuwe energiepremie komt daar dus bovenop.

Een gezamenlijk project voor de hele buurt

In een wijk zijn de woningen vaak ongeveer even oud en zijn ze ook zowat op hetzelfde moment aan renovatie toe. Alleen beginnen heel wat mensen daar niet aan omdat ze het te veel gedoe vinden. Erg jammer, want door te investeren in duurzame verwarming, dak- en spouwmuurisolatie en meervoudige beglazing kun je op termijn veel geld uitsparen.

Een gezamenlijk project voor de hele buurt, met één architect en/of aannemer, biedt dan een uitkomst. Door samen met je buren een renovatieproject op poten te zetten, krijg je een heel andere dynamiek. Bijkomend voordeel: de meeste aannemers zullen bereid zijn om – los van de nieuwe energiepremie – een korting te geven als ze meerdere huizen tegelijk mogen verbouwen. Dat betekent dus een dubbel voordeel.

Voorwaarden voor de nieuwe premie

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) kondigde de nieuwe maatregel onlangs al aan, maar de huiseigenaars zullen moeten wachten tot 1 januari 2017 om de premie aan te vragen.

Er gelden een aantal voorwaarden:

●     Minstens tien huiseigenaars moeten energiebesparend renoveren.

●     De huiseigenaars moeten in dezelfde gemeente wonen. Ondanks de term ‘wijkrenovatie’ moeten ze dus niet per se in dezelfde straat of wijk wonen.

●     Alle werken moeten effectief uitgevoerd worden.

Voor de premie komen verschillende soorten kosten in aanmerking:

●     het opvragen van offertes

●     begeleiding van de werken

●     kwaliteitscontrole

Budget van 10 miljoen euro

De Vlaamse regering trekt 10 miljoen euro uit voor deze nieuwe energiepremie. Minister Tommelein hoopt dankzij het initiatief mensen ertoe aan te zetten om meer en sneller te renoveren. Hij hoopt dat dit helpt om tegen 2020 de de energie- en klimaatdoelstellingen te halen.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...