Warmtepomp verplicht vanaf 2014?

Warmtepomp verplicht vanaf 2014?

Er waren heel wat speculaties omtrent het al dan niet verplicht installeren van een warmtepomp in nieuwbouw woningen sinds 2014. Een warmtepomp is echter niet uitdrukkelijk verplicht worden. De eisen van het E-peil voor nieuwbouw woningen zijn daarentegen wel een heel stuk strenger worden. Het E-peil mag maximum E50 bedragen, waardoor een warmtepomp installeren één van de meest geschikte oplossingen wordt om aan deze nieuwe energienorm te voldoen. 

Verlaagd maximum E-peil

Sinds 2015 is het maximale E-peil voor nieuwbouw woningen verlaagd van E60 naar E50. Om daaraan te voldoen kan er gekozen worden tussen twee opties, namelijk de woning voorzien van een hernieuwbaar energiesysteem of de woning zo goed mogelijk isoleren.

Een warmtepomp om het E-peil te verlagen

Door een warmtepomp te installeren om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je het E-peil een heel stuk doen dalen. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil immers gemiddeld 20 tot 30 punten. Warmtepompen leveren dus een zeer goede bijdrage aan een gunstig E-peil. Dat komt omdat warmtepompen zorgen voor verwarming en sanitair warm water via gratis energie uit de natuur. Meestal produceren warmtepomp tot vijf keer meer energie dan ze verbruiken.

De voordelen van een lager E-peil

Met een lager E-peil draag je in de eerste plaats bij aan een beter leefmilieu. Hoe lager het E-peil, hoe energievriendelijker je woning en dus hoe minder je woning het milieu tot last is. Bovendien leiden woningen met een laag E-peil tot een gezond binnenklimaat en dus meer wooncomfort. 
Met een laag E-peil betaal je vervolgens minder. Je zal zien dat je energiefacturen dalen en dat je verwarmingskost lager ligt. Daarenboven ontvang je een E-peilpremie van 200 tot 4.100 euro. Een energiezuinige woning zal trouwens een meerwaarde bieden bij de verhuur of verkoop van je woning.