Energiepremies in 2015: update en overzicht

Energiepremies in 2015: update en overzicht

Deze pagina is ondertussen verouderd.
Klik hier om naar meer recente info over te gaan.

Een warmtepomp is de ideale oplossing als je kiest voor een milieuvriendelijke en zuinige verwarmingsinstallatie. De overheid geeft je ook in 2015 energiepremies.

Zowel bij renovatie als nieuwbouw wijzigden de voorwaarden en premies de laatste tijd drastisch. Zie jij door de bomen het bos nog? Hieronder vind je een duidelijk overzicht.

1 Premies nieuwbouw

Premies worden globaal bekeken: niet het type verwarmingsinstallatie maar de energiescore die je woning haalt, is belangrijk.

De warmtepomp is een uitstekend alternatief. Ze verwarmt je huis én zorgt voor warm water, in combinatie met een zonneboiler of condensatieketel. Duikt je huis onder E-peil 30? Dan krijg je 1800 euro premie van de netbeheerder

2. Verlaging BTW bij renovatie

Vervang je de verwarming in een bestaande woning? De Federale Overheid helpt je. Bij een huis ouder dan 5 jaar betaal je geen 21% maar 6% BTW aan je aannemer. 

Opgelet! Vanaf 1 januari 2016 krijg je dit lager tarief pas na 10 jaar. Het loont de moeite je installateur in 2015 te laten langskomen als je huis nu 6 à 9 jaar oud is

3. Premies renovatie

In Vlaanderen vind je een globaal overzicht van alle premies op premiezoeker.be.

Via de netbeheerder (Eandis, Infrax, Iverlek, …) krijg je een premie voor je warmtepomp.  Bij de Vlaamse Overheid bestaan de renovatiepremie en de verbeteringspremie. De eerste wordt nu hervormd, maar het lijkt erop dat de premie voor je condensatieketel blijft bestaan. Ideaal als je kiest voor een combinatie van warmtepomp en hoogrendementsketel. Check ook de verbeteringspremie als je centrale verwarming installeert of een oud systeem vervangt door een zuinig toestel.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft je een warmtepomp premie van 4250 tot 4750 euro, al is ze nooit hoger dan 50% van je factuur. Ook voor een condensatieketel en zonneboiler krijg je premies. Actuele info op Leefmilieu Brussel

Het Waals Gewest hervormde ook haar premievoorwaarden. De warmtepomp premie loopt op tot 800 euro als ze voor zowel verwarming als warm water zorgt. Meer info: Energie.Wallonie

4. Steun via gemeente of provincie

Kijk na of je gemeente en provincie je renovatieplannen met een premie ondersteunen. Vaak bieden ze informatie, hulp bij aanvraag van je premie of een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen.

5. Hulp via je installateur

Vraag raad aan je architect en aannemer. Die laatste zal je ook documenten bezorgen waarmee je je premies makkelijk aanvraagt. Vind hier zo’n vakman.

Deze informatie is geldig voor het jaar 2015. Het kan zijn dat de overheid ondertussen nieuwe voorwaarden en bedragen heeft opgesteld. De update informatie kan je altijd op de sites van de overheid terugvinden.