Skip to main content

Welke premies bestaan er voor een warmtepomp?

Hoewel een warmtepomp bij aankoop duurder is dan een traditionele verwarmingsketel, haal je er ongelofelijk veel rendement uit. Bovendien heb je recht op verschillende premies (subsidies) als je een warmtepomp in huis haalt. Op deze pagina geven we je een overzicht van alle premies voor warmtepompen en warmtepompboilers

Energiepremies in België

de werking van een warmtepomp

In België is energie een regionale bevoegdheid. Dat betekent dat de voorwaarden en de bedragen van premies voor warmtepompen en andere energiebesparende ingrepen verschillen naargelang je de investering doet in Vlaanderen, Brussel of Wallonië. Elk gewest heeft hiervoor zijn eigen regelgeving.

Premies voor warmtepompen in 2022

De regels in verband met energiepremies zijn voortdurend in evolutie. Zo is er in Brussel sinds dit jaar het nieuwe premiesysteem ‘RENOLUTION’.

In Vlaanderen wordt het premiesysteem dan weer in de loop van de tweede helft van 2022 volledig hervormd. Meer hierover lees je op de site van de Vlaamse overheid. Tot het zover is, geldt in Vlaanderen nog de ‘oude’ regelgeving.

De regels in verband met energiepremies – en dus ook voor premies voor warmtepompen – zijn bovendien voortdurend in evolutie. Zo is er in Vlaanderen sinds juli 2022 een nieuw, eengemaakt premiesysteem: ‘Mijn VerbouwPremie’ vervangt de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen.

In Brussel is er sinds begin dit jaar het nieuwe premiesysteem ‘RENOLUTION’.

Premies in Vlaanderen

lucht-luchtwarmtepompen Daikin

Van 1 juli tot 30 september 2022 kun je de premies van Mijn VerbouwPremie tijdelijk niet aanvragen. Vanaf 1 oktober 2022 komt er één online loket voor de aanvraag van alle premies voor renovaties en energiebesparende maatregelen.

Op mijnverbouwpremie.be vind je alvast alle voorwaarden en kun je een simulatie doen om na te gaan op welke premies je recht hebt.

De bedragen van de subsidies zijn afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van je gezin. Voor warmtepompen verschilt de premie bovendien per type warmtepomp en is ze geplafonneerd op 40 of 50% van het factuurbedrag.

Concreet gaat het om deze maximumbedragen:

Belangrijk is dat het gebouw minstens vijftien jaar oud moet zijn op de dag van de premieaanvraag. Voor de premies voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonnenboilers geldt ook dat de omgevingsvergunning meer dan vijf jaar geleden verleend moet zijn én dat het gebouw moet voldoen aan de EPB-voorwaarden.

Premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Premie voor warmtepompen

In Brussel is er een RENOLUTION-premie J4 voor verwarming met een warmtepomp. De premiebedragen variëren van 4.250 tot 4.750 euro. Alle technische en administratieve voorwaarden in verband met deze premie vind je op renolution.brussels.

Premie warmtepompboilers

Ook voor warmtepompboilers is er een RENOLUTION-premie, namelijk J9. Daarvoor liggen de premiebedragen tussen 1.400 en 1.600 euro. Ook over deze premie vind je meer details op renolution.brussels.

Groene lening

Naast de premies bestaat er in Brussel een groene lening tot 25.000 euro voor de financiering van werken die de energieprestaties van jouw woning verbeteren.

Meer informatie over deze premie vind je op de site van Homegrade Brussels.

Premies in Wallonië

Warmtepomppremie van het Waals Gewest

warmtepomp installeren

De energiepremies in Wallonië gelden voor woningen die ouder zijn dan vijftien jaar. Bij elke aanvraag is een voorafgaande audit van de woning verplicht.

Voor warmtepompen zijn er twee premies:

  • Premie voor een warmtepomp voor verwarming: deze geldt voor een lucht-waterwarmtepomp, een water-waterwarmtepomp en een geothermische warmtepomp. Afhankelijk van het type bedraagt de premie 1.000 tot 6.000 euro.

  • Premie voor een warmtepomp voor sanitair warm water (warmtepompboiler): hiervoor moet de boiler voldoen aan minimale prestatiecriteria. De premie bedraagt 500 tot 3.000 euro.

Meer informatie over de premies in het Waals Gewest vind je op wallonie.be en energie.wallonie.be.

Heeft je woning in het Waals Gewest schade ondervonden door de overstromingen van 13 tot 16 juli 2021? Ook dan kom je in aanmerking voor een premie voor een warmtepomp en een warmtepompboiler. Meer info vind je op energie.wallonie.be.

Voordelige leningen

Ook in het Waals Gewest kun je voor energiebesparende ingrepen een voordelige of zelfs renteloze groene lening krijgen. De organisatie die de lening uitschrijft, houdt daarbij altijd rekening met het bedrag van je premie. 

Voor de aanvraag van je lening neem je contact op met:

Gemeentelijke en provinciale premies

Ten slotte zijn er bepaalde gemeentes en/of provincies die een premie geven voor de installatie van een warmtepomp. Of dat zo is voor jouw woonplaats in Vlaanderen en om welk bedrag het precies gaat, kun je opzoeken via de premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen.

Woon je in Brussel of in Wallonië, dan kun je dit het best navragen bij de milieudienst of stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente.

Belangrijke voorwaarde voor een premie

Let op: je maakt enkel aanspraak op een premie voor een warmtepomp als je die laat plaatsen door een RESCERT-gecertificeerde installateur. Ga dus altijd na of jouw installateur op het moment van de werken een RESCERT-certificaat heeft.

Heeft hij dat niet, dan kan jouw installateur de installatie laten controleren door BTV, die hem na goedkeuring een RESCERT-attest bezorgt.

Lees meer over het RESCERT-certificaat.

Veelgestelde vragen

Krijg je ook bij nieuwbouw een premie voor een warmtepomp?

Helaas zijn er voor nieuwbouwwoningen geen specifieke premies voor de installatie van een warmtepomp of een warmtepompboiler. Toch loont het ook bij nieuwbouw de moeite om te kiezen voor warmtepomptechnologie. Het heeft namelijk een positief effect op je E-peil én je maakt je woning helemaal klaar voor de toekomst met een duurzame verwarmingsoplossing.

Is een warmtepomp ook interessant zonder premie?

Zeker, een warmtepomp is namelijk de meest energiezuinige manier om je woning te verwarmen, te koelen en te voorzien van sanitair warm water. Maar als je gaat renoveren en voor een warmtepomp kiest, is er geen enkele reden om géén premie aan te vragen. Informeer je altijd goed over de voorwaarden en de aanvraag voor je je dossier indient.

Nog vragen over premies voor een warmtepomp?

Je kunt altijd terecht voor advies op maat bij een installateur in jouw buurt.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !