Skip to main content

7 misverstanden over vloerverwarming weerlegd

Onbekend is onbemind, of toch onbegrepen. Over vloerverwarming bestaan er heel wat misverstanden en mythes. Hoog tijd om die voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, want vloerverwarming is een duurzaam en zuinig verwarmingssysteem dat absoluut het overwegen waard is.

Soorten vloerverwarming

Er bestaan twee soorten vloerverwarming: droge en natte systemen. Beide zijn hydraulische systemen, wat betekent dat ze werken met warm water. Het verschil zit hem in de manier waarop de leidingen in de vloer verwerkt worden. Bij een nat systeem worden de leidingen rechtstreeks in de chape geplaatst. Bij een droog systeem liggen ze ingebed in isolatieplaten die voorzien worden van warmtegeleidingspanelen.

In nieuwbouwwoningen vind je meestal de natte variant terug, terwijl het droge systeem gewoonlijk makkelijker toe te passen is bij renovaties.

Misverstand 1: vloerverwarming is veel duurder dan radiatoren

Een warmtepomp heeft een beter rendement bij een lage watertemperatuur dan bij een hoge watertemperatuur. Omdat radiatoren die geschikt zijn voor lage watertemperaturen (maximum 45°C) veel groter zijn in omvang dan klassieke radiatoren, zijn ze ook duurder. Maar er is geen prijsverschil tussen vloerverwarming en radiatoren op zich. In veel gevallen zijn bij nieuwbouw de installatiekosten van vloerverwarming zelfs lager. Bovendien bespaar je met vloerverwarming op je energiekosten. In tegenstelling tot bij klassieke radiatoren, hoeft het water namelijk maar op te warmen tot 25 à 35°C. Zo bespaar je heel wat, zelfs als je bedenkt dat je vloerverwarming, omwille van de inertie, het best continu laat aanstaan.

Misverstand 2: het wordt nooit écht warm in huis

Met vloerverwarming kun je de thermostaat gerust één tot twee graden lager instellen dan met klassieke radiatoren. Bij vloerverwarming wordt de warmte namelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele vloeroppervlak, waardoor je makkelijk de gewenste kamertemperatuur bereikt. Bovendien biedt vloerverwarming een constante, aangename gevoelstemperatuur.

Misverstand 3: ruimtes verwarmen trager, waardoor je huis niet op temperatuur blijft

Vloerverwarming reageert inderdaad trager dan klassieke radiatoren. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Vloerverwarming is namelijk ontworpen om een constante kamertemperatuur te creëren. Wel wordt de thermostaat van een vloerverwarmingssysteem tijdens de nacht soms één graad lager geprogrammeerd, bijvoorbeeld tussen 22u en 4u.

Misverstand 4: vloerverwarming kun je enkel in de vloer installeren

Vloerverwarming kun je – in tegenstelling tot wat de term doet vermoeden – evengoed in wanden of plafonds installeren. Dat zorgt er zelfs voor dat de kamer nog sneller op temperatuur is. En omdat vloerverwarming onzichtbaar is, kun je het systeem trouwens perfect integreren in alle interieurstijlen.

Misverstand 5: je krijgt gezwollen voeten van

In de begindagen van vloerverwarming, toen woningen nog niet zo goed geïsoleerd waren, liep de vloertemperatuur al eens op tot meer dan 35°C. Veel te warm voor je voeten natuurlijk, maar vandaag zijn woningen veel beer geïsoleerd en wordt de vloer in leefruimtes maximaal tot 29°C en in de badkamer tot 32°C verwarmd. De combinatie van vloerverwarming met een omkeerbare warmtepomp kan ’s zomers zelfs voor een aangename verfrissing zorgen.

Misverstand 6: vloerverwarming is ongezond

Vloerverwarming creëert geen luchtcirculatie, zodat je geen last hebt van stofdeeltjes in de lucht. Daarnaast profiteer je van een betere luchtvochtigheid, minder huismijt en een verlaagd risico op schimmelvorming. Dat komt mensen met ademhalingsproblemen en allergieën ten goede.

Misverstand 7: je kunt vloerverwarming niet combineren met parket

Als je rekening houdt met een aantal factoren, kun je vloerverwarming en parket prima combineren. Kies voor een stabiele houtsoort die bestand is tegen verschillen in luchtvochtigheid en een meerlagige uitvoering waarbij de planken maximaal 15 cm breed zijn, en je hoeft je helemaal geen zorgen te maken.

Vloerverwarming bij je thuis

Vloerverwarming kun je perfect combineren met een warmtepomp. Benieuwd welk type het meest geschikt is voor jouw situatie? Je ontdekt het via de Daikin-selectietool hiernaast.

Daikin selectietool

Gebruik de Daikin selectietool en maak de juiste keuze!

Daikin helpt je graag om het meest geschikte systeem voor jouw situatie te kiezen. Gebruik de selectietool en je weet precies welk systeem je nodig hebt.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

 

Categorie:

Verwarmen

Nieuwbouw

Renovatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !