

Heb je na de zoveelste hittegolf van de voorbije jaren besloten om te investeren in een duurzame airco? Prima idee! Maar misschien wil je omwille van bouwkundige, praktische of gewoon esthetische redenen liever geen buitenunit? Airco’s zonder buitenunit hebben weliswaar enkele voordelen, maar vooraleer je zo’n toestel in huis haalt, doe je er toch goed aan om je ook te informeren over de mogelijke nadelen. Je leest er meer over in dit artikel!
Wat zijn airco’s zonder buitenunit?
Een airco zonder buitenunit bestaat uit één toestel dat je in je woning installeert. Zo’n systeem koelt je huis door de warme lucht uit je huis naar buiten te blazen via een luchtafvoer, meestal door een halfopen raam.
Een airco-console zonder buitenunit, ook wel mobiele airco genaamd, heeft wielen en is verplaatsbaar. Omdat je aan de buitenkant van je huis helemaal niets moet installeren, is het een mogelijke oplossing voor wie zijn gevel liever niet volhangt met technische onderdelen.
Houd er wel rekening mee dat airco’s zonder buitenunit slechts één ruimte in je huis kunnen koelen. Wil je toch meerdere kamers koelen, dan heb je dus meer airco-consoles én meer afvoerbuizen nodig. Ook zitten bij een airco zonder buitenunit alle onderdelen in één toestel, waardoor dit groter is dan een traditionele binnenunit.
Airco’s zonder buitenunit: zijn ze écht handig?
Airco’s zonder buitenunit zijn vooral praktisch als je om een of andere reden écht geen buitenunit kunt installeren. Maar om warme, muffe lucht uit je huis te verwijderen, zijn deze toestellen niet ideaal. Sommige modellen maken bovendien vrij veel lawaai. Wil je een comfortabele en discrete koeloplossing, dan is een split-airco, met een binnen- én een buitenunit, meestal een betere optie.
Een airco kiezen: wij helpen je graag
Ben je op zoek naar het ideale aircosysteem, maar weet je niet welk model je moet kiezen? Onze experts stellen al hun kennis en ervaring ten dienste van jouw project en geven duidelijk advies. Ze helpen je graag een airco kiezen die helemaal beantwoordt aan jouw noden én binnen jouw budget past.
Aarzel niet om contact op te nemen. Wij beantwoorden vrijblijvend al jouw vragen.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircosysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.
Veel gestelde vragen
Als je je airco tijdelijk niet gebruikt, dan is het belangrijk om het systeem te reinigen. Op die manier verhinder je dat schimmels en bacteriën beginnen te woekeren. Ook is het aangewezen om de luchtfilter in de binnenunit regelmatig schoon te maken.
Om de gebruiksveiligheid en een lange levensduur van je installatie te verzekeren, is een jaarlijks onderhoud van de airco zeker aangeraden. Als je systeem meer dan drie kilogram koelmiddel bevat, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij meer dan dertig kilogram moet je je systeem zelfs elke zes maanden laten nakijken en bij meer dan driehonderd kilogram elke drie maanden.
Voor het onderhoud van je airco-installatie doe je altijd een beroep op een erkend technicus.
Splitairco’s bestaan uit een of meerdere binnenunits en een buitenunit. De binnenunit(s) installeer je in de kamer(s) die je wil koelen en/of verwarmen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar (wandmodel, vloermodel en ingebouwde airco), zodat je zeker een model vindt dat past in jouw interieur.
Zoals de naam aangeeft, moet je de buitenunit buiten aan je woning installeren. Bij de keuze van de meest geschikte plaats houdt een installateur rekening met tal van criteria. Zo moet de ondergrond voldoende stevig zijn, moet er genoeg plaats zijn voor de luchtdoorstroming en voor het aansluiten van kabels. Lees meer over de installatie van een buitenunit.