

Tot vorig jaar konden gezinnen met zonnepanelen nog genieten van de (virtueel) terugdraaiende teller, maar dat voordeel is sinds 1 januari 2021 weggevallen. Wie al een digitale meter heeft, bespaart dus niet langer door zijn overschot aan geproduceerde elektriciteit op het net te injecteren. Bovendien berekent de VREG vanaf 2022 de netkosten vooral op basis van het piekverbruik in plaats van het totaal aantal verbruikte kilowatturen (kWh). Wat betekent dat concreet voor je energiefactuur en wat moet je dan doen om slim te besparen? We geven je graag enkele tips.
Capaciteitstarief: netkosten anders berekend
De Vlaamse netkosten op de elektriciteitsfactuur zullen vanaf 1 januari 2022 anders berekend worden. Het totaal aantal verbruikte kilowatturen is dan niet langer doorslaggevend. In de plaats daarvan zullen de netkosten voor een gezin of kmo voor tachtig procent bepaald worden door het piekvermogen dat je van het net vraagt. Dat is de netcapaciteit in kilowatt (KW) op piekmomenten. Het effectieve verbruik telt dan nog slechts mee voor de resterende twintig procent. Deze nieuwe manier van berekenen noemen we het capaciteitstarief.
Let wel: voor gezinnen geldt er een minimumbijdrage die overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 KW. Dus ook als je piekvermogen altijd lager blijft, zul je dit minimumbedrag moeten betalen. Overschrijd je op een bepaald moment die 2,5 KW, omdat je tegelijk verschillende apparaten aanschakelt die veel stroom verbruiken, dan neemt ook je capaciteitstarief toe.
Waarom het capaciteitstarief?
De bedoeling van deze nieuwe manier van netkosten berekenen? Mensen ertoe aanzetten hun stroomgebruik beter te spreiden en dus het elektriciteitsnet niet overmatig te belasten. Door het stijgend aantal warmtepompen, elektrische auto’s en andere installaties op elektriciteit, lopen de distributienetten in de toekomst meer kans op grote piekbelastingen. Om die op te vangen, zouden zware investeringen nodig zijn, die op hun beurt weer zouden leiden tot hogere distributienettarieven. Met het capaciteitstarief wil de VREG dit scenario vermijden.
De berekening op jaarbasis
Voor de berekening van het piekvermogen wordt er elke maand gekeken naar het kwartier met het hoogste verbruik. Verbruik je dus de hele maand door zo’n 2 KW, maar zet je op een bepaald moment een boel energievretende toestellen tegelijk aan, waardoor je een piek van 6 KW bereikt, dan zal die 6 KW voor de hele maand tellen.
Voor wie een digitale meter heeft, wordt het capaciteitstarief berekend op basis van de gemiddelde maandpiek (in KW): het gemiddelde van de pieken van de voorbije twaalf maanden. Die ene piek van 6 KW telt op jaarbasis dus mee voor één twaalfde van je netkosten.
Wat als je nog geen digitale meter hebt?
Voor wie nog een analoge elektriciteitsmeter heeft, is de berekening anders. Je betaalt dan het minimumbedrag dat overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 KW. Daarbovenop komt nog een bijdrage op basis van het totale stroomverbruik.
De VREG verwacht evenwel dat de omslag naar het capaciteitstarief er snel komt. Tegen 2024 zou tachtig procent van de Vlamingen een digitale meter moeten hebben.
Hoe kun je slim besparen op elektriciteitskosten?
Heb je een digitale meter, dan komt het er vanaf 2023 op aan om pieken in je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te vermijden. Je schakelt dus het best niet te veel elektrische apparaten tegelijk aan. Laat bijvoorbeeld niet op hetzelfde moment je wasmachine en droogkast draaien, terwijl je gaat stofzuigen én het avondeten in de oven zet.
Pieken vermijden kan door:
- elektrische apparaten slim aan te sturen via timers
- bij je energieleverancier over te schakelen naar een dag- en nachttarief en bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine ‘s nachts te laten draaien
- te kiezen voor zuinigere elektrische apparaten. Vervang bijvoorbeeld je elektrische boiler door een warmtepompboiler of vervang je elektrische verwarming door een lucht-luchtwarmtepomp om zo je totale verbruik te doen dalen.
Wat als je zonnepanelen hebt?
Heb je zonnepanelen? Dan is het aangewezen om de opgewekte energie onmiddellijk te verbruiken. Een digitale meter draait namelijk niet meer terug als je de geproduceerde energie op het net injecteert, waardoor je op die manier niet langer kunt besparen op je energiekosten. Omgekeerd betaal je wel de volle pot als je elektriciteit verbruikt op een moment dat je zonnepanelen geen energie produceren.
Je doet er dan ook goed aan om bijvoorbeeld overdag je wasmachine te laten draaien of je warmtepompboiler warm water te laten aanmaken. De elektriciteit die je meteen opgebruikt terwijl de zon schijnt, is volledig gratis en wordt niet gemeten door de digitale meter.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.