Skip to main content

Hoe maak je je woning CO2-neutraal?

Tegen 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn. Daarom kent ook Vlaanderen steeds strengere normen voor nieuwbouwwoningen. Maar ook als je niet bouwt, doe je er goed aan om oog te hebben voor je CO2-uitstoot. Een laag energieverbruik merk je namelijk ook in je portemonnee. Hoe je je woning helemaal CO2-neutraal maakt? We zetten de voornaamste tips op een rij.

Volledig klimaatneutraal wonen

Almaar meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De manier waarop we wonen en waar we onze energie vandaan halen, is daarbij cruciaal. Als je je woning klimaatneutraal wil maken, dan moet je je CO2-uitstoot helemaal tot nul reduceren. Geen eenvoudige opdracht, maar het is wel mogelijk. Belangrijk daarbij is dat je bij de bouw (of verbouwing) van je woning enkele slimme keuzes maakt.

Isoleer je woning maximaal

Een klimaatneutrale woning is in de eerste plaats een optimaal geïsoleerde woning. Zo voorkom je niet alleen warmteverliezen in de winter, maar vermijd je ook oververhitting in de zomer. Je verwarming of koeling extra laten werken om de warme buitentemperaturen tegen te gaan, is zonde van de energie. Daarom is het cruciaal om – in deze volgorde – je dak, muren, ramen, deuren en vloeren correct te isoleren. Probeer ook kieren en spleten zo goed mogelijk af te dichten.

Let op de oriëntatie en inplanting van je woning

Moet je woning nog gebouwd worden? Houd dan bij het ontwerp zeker rekening met de oriëntatie, zodat je het licht en de warmte van de zon optimaal benut. Weet ook dat je een rijhuis makkelijker klimaatneutraal kunt maken dan een vrijstaande woning: de aanpalende huizen zorgen namelijk voor extra isolatie.

Kies voor duurzame verwarming …

Voor een CO2-neutrale woning is het gebruik van fossiele brandstoffen (stookolie, aardgas en steenkool) volledig uit den boze. Kies voor duurzame verwarmingsoplossingen in de plaats, zoals een warmtepomp. Je maakt dan gebruik van gratis, onuitputtelijke energie uit de natuur, zoals omgevingswarmte of de warmte uit het grondwater. Bovendien komt er bij het verwarmen (of koelen) met een warmtepomp geen CO2  vrij, zoals bij een traditionele verwarmingsketel wel het geval is. Wist je trouwens dat je je sanitair water ook met warmtepomptechnologie kunt verwarmen?

… in combinatie met groene stroom

Een warmtepomp haalt dan wel energie uit de natuur, maar heeft zelf elektriciteit nodig om te werken. (De verhouding is ¼ elektriciteit, ¾ gratis energie uit de natuur.) Die elektriciteit gewoon van het net halen, is meestal niet klimaatneutraal. Energieleveranciers gebruiken namelijk vaak nog fossiele brandstoffen om hun elektriciteit op te wekken. Idealiter produceer je jouw elektriciteit dan ook zoveel mogelijk zelf, met zonnepanelen. Zijn die voor jouw geen optie of produceren ze niet genoeg energie? Kijk dan uit naar een energieleverancier die 100% groene stroom aanbiedt. Meer daarover lees je in de contracten die energieleveranciers aan jou zullen voorstellen.

Capaciteitsklasse buitenunit

2MXM40N
2MXM50N

2MXM68N

3MXM40N7 3MXM52N
3MXM68N

4MXM68M

4MXM80M

5MXM90M

Max. aantal binnenunits

2

2

3

4

4

5

Leiding naar elke binnenunit

20 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

25 m max.

Totale lengte van de leidingen tussen alle units

30 m max.

50 m max.

50 m max.

60m max.

70 m max.

75 m max.

 

Wil je een airco installeren terwijl je aan het renoveren bent? Dan moet er meestal één of meerdere gaten in de buitenmuur geboord worden om de koelvloeistofleidingen tussen de binnen- en buitenunit te kunnen leggen. Bij nieuwbouw kun je vaak opteren voor kabelgoten of de leidingen via een ingeslepen tracé in de muren of de vloerplaat laten lopen.

3. Condensatieafvoerbuizen

Omdat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht, produceert de binnenunit van elke airco tijdens het koelen condenswater. Om dat af te voeren, heeft de unit een condensatieafvoerbuis nodig. Zo kan het water via de buis naar beneden lopen in een bestaande afvoer. Is de afvoer hoger gelegen (wat soms voorkomt bij renovaties)? Dan is er ook een condenspomp nodig om het condenswater naar boven te stuwen.

Laat je airco installeren door een expert

Er bestaan verschillende types airco’s, die elk een andere manier van installeren hebben. Zo heeft een split airco een buitenunit en maar één binnenunit, omdat je er maar één ruimte mee kunt koelen. Een multi-split heeft meerdere binnenunits, zodat je er de temperatuur in meerdere ruimtes mee kunt regelen. Dat vraagt natuurlijk ook om meerdere buizen. Ben je niet helemaal zeker welk aircosysteem voor jou geschikt is ben je op zoek naar een expert om een vaste airco te installeren? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt.

Ontvang ons magazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte magazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

15 augustus 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !