Skip to main content

Je cv-ketel vervangen door een duurzaam systeem? Hiermee moet je rekening houden!

Je cv-ketel vervangen

Hou hier rekening mee bij het vervangen van je cv-ketel

Is je cv-ketel aan vervanging toe en ben je van plan om hem in te ruilen voor een duurzamer systeem? Goed idee: niet alleen is dat beter voor het milieu, ook in je portefeuille zul je het verschil voelen. Weet je alleen niet goed waar je juist moet beginnen bij het vervangen van je cv-ketel? Met dit artikel helpen we je alvast op weg!

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Voor je begint na te denken over een nieuw verwarmingssysteem, is het wel zo handig om te weten of je oude cv-ketel wel degelijk al aan vervanging toe is. De exacte levensduur van een cv-ketel is afhankelijk van merk tot merk (en exemplaar tot exemplaar), maar over het algemeen is een ketel aan vervanging toe na vijftien jaar à twintig jaar.

Wat zijn je mogelijkheden?

Als je je cv-ketel wil vervangen door een duurzaam systeem, heb je tal van mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om je ketel te vervangen door een condensatieketel. Doordat condensatieketels gebruik maken van de warmte die afkomstig is uit de condensatie van de rookgassen, hebben ze een optimaal rendement en zijn ze heel wat duurzamer dan een traditionele cv-ketel. 

Wil je nog duurzamer te werk gaan? Dan kun je kiezen voor een installatie die werkt op hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Een warmtepomp haalt haar energie uit de omgeving (bodem, water of lucht). Een zonneboiler haalt – zoals de naam al doet vermoeden – zijn energie uit de warmte van de zon. Voor een optimaal rendement zijn beide systemen voornamelijk aan te raden in nieuwbouwwoningen of huizen die een ingrijpende renovatie ondergingen. In andere gevallen opteer je het best voor een hybride systeem, waarbij je een een warmtepomp of zonneboiler combineert met een condensatieketel.

Hoeveel kost het om je cv-ketel te vervangen?

Hoeveel een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen precies kost, is niet eenduidig te zeggen. In elk geval is een condensatieketel met een gemiddelde prijs van rond de € 1.700 aanzienlijk goedkoper dan een warmtepomp of zonneboiler. Ook tussen de verschillende soorten warmtepompen zit er heel wat prijsverschil: de kosten variëren tussen de € 4.000 en € 15.000. De prijzen voor zonneboilers gaan van € 4.000 tot € 6.000. Over het algemeen geldt bij een warmtepomp en zonneboiler dat hoe groter je warmtebehoefte en hoe gesofisticeerder het systeem is, hoe hoger de prijs zal liggen.

Hou daarbij wel rekening met het feit dat deze systemen ondanks de investering wel erg duurzaam zijn en zichzelf op termijn dus terugverdienen. Bovendien heb je voor de installatie van duurzame verwarmingssystemen recht op heel wat premies

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 juni 2019

 

Categorie:

Verwarming

 

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !