Skip to main content

Wat moet je weten over de digitale meter?

De digitale meter

De werking van een condenserende gasketel uitgelegd

Ontvang nu het Daikin magazine met de verwarmingsoplossingen

Wat moet je weten over de digitale meter?

Sinds juli 2019 worden de bestaande gas- en elektriciteitsmeters met draaitellers vervangen door een digitale meter. Maar wat is dat precies, wat kun je ermee mee doen en klopt het dat zo’n digitale meter het minder interessant maakt om te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Wat is een digitale meter?

Net als de traditionele gas- en elektriciteitsmeters meet een digitale meter jouw gas- en elektriciteitsverbruik. Het grote verschil is dat een digitale meter ingebouwde communicatietechnologie bevat. Zo kan het toestel automatisch gegevens verzenden en ontvangen. Manuele meteropnames zijn dan ook niet meer nodig.

Een groot voordeel van een digitale meter is dat je je verbruik er nauwlettend(er) mee in de gaten kunt houden. Je kunt de meter zelfs linken aan andere toestellen, zoals je smartphone, en hem zo uitbreiden tot een slimme meter om automatisch elektriciteit te verbruiken wanneer de tarieven het goedkoopst zijn (nachttarief) of wanneer je zonnepanelen voldoende energie hebben geproduceerd. Een slimme meter is dan ook een handige tool om je verbruik te beperken en zo geld uit te sparen.

Gratis warm water

Even een voorbeeld uit de praktijk: als je zonnepanelen hebt en verwarmt met een Daikin-warmtepomp, dan kun je ervoor kiezen om een LAN-adapter te laten inbouwen. Die legt dan de link tussen je digitale meter, die de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen meet, en het setpunt (de gewenste waarde van de thermostaat) in je boiler.

Standaard ligt het setpunt voor sanitair warm water op 48°C. Maar als je zonnepanelen een overschot aan elektriciteit produceren, dan krijgt je warmtepomp een melding en wordt het setpunt van het sanitair warm water automatisch verhoogd tot 70°C. Op dat moment maakt je boiler dus gratis een extra buffervoorraad sanitair warm water aan.

Wanneer krijg je een digitale meter?

Het Vlaamse energiedistributiebedrijf Fluvius is nu al bezig met het uitrollen van digitale meters bij particulieren. Vandaag is het dan ook niet meer mogelijk om nog een klassieke meter te laten installeren. Als je vandaag een nieuwe meter aanvraagt voor een nieuwbouwwoning of bij een verbouwing, krijg je sowieso een digitale meter. Dat is ook het geval voor wie zonnepanelen laat installeren. 

Daarnaast krijgen mensen die vandaag al zonnepanelen hebben en eigenaars van een budgetmeter tot eind 2022 voorrang voor de installatie van een digitale meter. Wanneer jij precies aan de beurt zult zijn? Ga het eenvoudig na met de planningschecker van Fluvius.

Krijg je voor 2023 nog geen digitale meter? Dan kun je er toch nu al een aanvragen, maar dan tel je er wel 226 euro voor neer. Sowieso moeten alle Vlaamse gezinnen ten laatste in 2034 een digitale meter in huis hebben. 

De digitale meters worden in de regel dan wel gratis geïnstalleerd, maar dat betekent niet dat je er helemaal niets voor moet betalen. De kosten van de digitale meters worden namelijk verrekend in de nettarieven.

Wat met de terugdraaiende teller?

Voor de de digitale meter zijn intrede maakte, gebruikten eigenaars van zonnepanelen een terugdraaiende teller die hun verbruik deed dalen als ze elektriciteit naar het net lieten vloeien. Een digitale meter kan, in tegenstelling tot een traditionele meter, niet fysiek terugdraaien. Wel is er een regeling uitgewerkt waarbij je ervoor kunt kiezen om gedurende vijftien jaar ‘virtueel’ gebruik te maken van het principe van de terugdraaiende teller. Je behoudt dan je huidige voordelen en blijft het prosumententarief voor het gebruik van het distributienet betalen.

Een andere optie is dat je kiest voor het tariefsysteem van de VREG (de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt), waarbij je netkosten betaalt op basis van je werkelijke verbruik. Dit systeem is vooral interessant als je je door zonnepanelen opgewekte energie meteen verbruikt, bijvoorbeeld via de boiler van je warmtepomp. Tip: gebruik de simulator op de site van de VREG om gemakkelijk te berekenen hoeveel voordeel je precies zult doen.

Welk systeem is het voordeligst als je een warmtepomp gebruikt?

Met een warmtepomp kun je in de zomer doorgaans meer energie opwekken dan je verbruikt, omdat de verwarming dan minder vaak aanstaat. Het huidige systeem met de terugdraaiende meter is dan de meest interessante optie. Wie daarentegen overdag vaak thuis is en zijn opgewekte energie meteen verbruikt, bijvoorbeeld om zijn woning te koelen met de airco, zal waarschijnlijker goedkoper af zijn met het tariefsysteem van de VREG.

Onze tip: installeer een buffervat om je geproduceerde energie op te slaan voor later gebruik. Met die oplossing maak je ook in het nieuwe systeem optimaal gebruik van hernieuwbare energie.

Wie dat wil, kan trouwens op elk moment overschakelen op het systeem van de VREG. Let wel: terugkeren naar het oude systeem is niet mogelijk. En voor wie nog mocht twijfelen: je kunt de installatie van een digitale meter niet weigeren. In Vlaanderen is ze namelijk wettelijk verplicht.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

14 juli 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !