
Gezonde binnenlucht is belangrijk

Gezonde lucht, we kunnen niet zonder. Recent gaat er dan ook veel aandacht naar de kwaliteit van onze buitenlucht. Terecht natuurlijk. Maar de luchtkwaliteit binnen in je huis is net zo belangrijk! En, de lucht die we binnenshuis inademen is misschien wel niet zo goed als we verwachten. Hoe kom je daar nu achter? En wat kan je eraan doen?
Zit jij ook zo veel binnen?
We zijn met zijn allen binnenzitters. Zeker in vergelijking met enkele decennia terug toen er meer buiten op het veld werd gewerkt en kinderen nog massaal op straat speelden. Of vergeleken met landen die een warmer klimaat hebben en waar mensen meer buiten leven. Gemiddeld breng je zelfs tot maar liefst 80% van je tijd binnenshuis door: tijdens je werk op kantoor, in de supermarkt als je gaat winkelen, bij het indoor sporten, als je thuis bent, …
Hoe staat het met je binnenklimaat?
Het binnenklimaat bepaalt of je je goed voelt in je huis. En de luchtkwaliteit draag daar in grote mate toe bij. In alle ruimtes waar geen natuurlijke ventilatie is, bestaat er een aannemelijk risico dat de lucht er vervuild is. En vaak is die binnenshuis 10x slechter dan buiten. Het echt grondig en zorgvuldig meten van de luchtkwaliteit bij jou binnen is eerder een taak voor specialisten. Maar je kan wel een redelijke inschatting maken aan de hand van een aantal aandachtspunten.
Wat beïnvloedt de luchtkwaliteit binnen?
De luchtkwaliteit binnen wordt beïnvloed door tal van factoren. Onder meer tocht, vocht en temperatuur. Maar ook bijvoorbeeld de verschillende activiteiten die je elke dag doet, zoals eten koken, baden of douchen, je was doen en ja, zelfs gewoon uitademen. Of de materialen waarmee je woning werd gebouwd, hoe je je huis verwarmt, of je huisdieren en veel planten hebt, welke producten je gebruikt om schoon te maken, …. Net zo een belangrijke factor is of er wel of niet iemand in huis rookt. Tabaksrook is namelijk zeer schadelijk, met maar liefst 4 000 verschillende gas- en stofdeeltjes.
Slechte binnenlucht is slecht voor je gezondheid
Als de luchtkwaliteit binnen slecht is, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Vaak beginnen de klachten vrij vaag en sluimeren ze in je dagelijks welbevinden: je voelt je niet goed in je vel, bent meer gestresseerd, kan je niet concentreren, hebt weinig energie, ….
Maar een slechte luchtkwaliteit kan ook aanleiding geven tot meer uitgesproken klachten:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- misselijkheid
- voortdurend grieperig gevoel
- benauwdheid
- irritatie van neus, keel en ogen
- hartkloppingen
- ademhalingsmoeilijkheden
- toename van astmaklachten
Het kan zelfs leiden tot chronische symptomen en ziektes. Vervuilde binnenlucht veroorzaakt bij sommige groepen meer hinder dan bij andere, zoals kleine kinderen, ouderen, zieken, personen met gevoelige luchtwegen en chronische hartpatiënten.
Ook een te vochtige lucht is nefast en zorgt voor condensatie, reukhinder en schimmelgroei. De noodzaak van ventilatie is zeker niet altijd merkbaar of zichtbaar. Al zie je geen vocht of schimmel, er kunnen toch meer schadelijke stoffen, CO2 en bacteriën voorkomen dan je zou vermoeden.
Ventilatie is cruciaal
Het is dus erg belangrijk om je woning voortdurend goed te ventileren. In oudere huizen is er vaak nog wat ‘natuurlijke ventilatie’ via kieren. In nieuwe woningen is de isolatie zo goed dat de vervuilde lucht vrijwel geen weg naar buiten vindt. De ramen elke dag ’s morgens en ’s avonds 10 minuten open zetten, is al een zeer goed begin. Maar je verplaatst vooral lucht, waardoor de luchtvochtigheid of luchtkwaliteit slechts ten dele verbetert. Tegen schimmels in kleine hoekjes is het dus geen afdoende maatregel.
Permanente ventilatie
Ventileren gebeurt bij voorkeur permanent. Zonder regelmatige ventilatie kan de vervuilde binnenlucht niet naar buiten, en zeker als je ergens woont met een sterk vervuilde buitenlucht. Een ventilatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe.
Daikin biedt diverse warmtepomp oplossingen aan die naast zeer efficiënt verwarmen en koelen van de ruimte ook de lucht bevochtigen, ontvochtigen en zuiveren.