FVXM-A_installation-picture_005.jpg

Vervang je elektrische verwarming door een lucht-luchtwarmtepomp

Heb jij thuis een elektrische verwarming, maar ben je het beu om telkens een torenhoge elektriciteitsrekening toegestuurd te krijgen? Wil je bovendien graag duurzamer en milieuvriendelijker verwarmen? Geen zorgen, dat kan. Het is namelijk heel eenvoudig om van je elektrische verwarming over te schakelen op een duurzame en milieuvriendelijke variant. Een lucht-luchtwarmtepomp bijvoorbeeld is een investering die het hele jaar door loont. Wil je graag meer weten over deze verwarmingsoplossing? Lees dan zeker verder. 

Waarom een warmtepomp? 

Een elektrische verwarming is duur in verbruik, heeft een laag rendement en de energie die gebruikt wordt, is meestal niet-hernieuwbaar. Je elektrische verwarming vervangen door een duurzaam, goedkoper alternatief is dan ook een slim idee. 

Met een warmtepomp garandeer je op een voordelige, efficiënte en ecologisch verantwoorde manier steeds een aangename temperatuur in je woning. Zo’n installatie is maar liefst drie keer efficiënter dan een elektrische verwarming. Dat komt omdat een warmtepomp zijn energie voor drie vierde uit de natuur haalt, wat een onuitputtelijke bron van energie is. Je verwarmt je huis met energie afkomstig uit de aardbodem, het grondwater of de omgevingslucht. Dat maakt van een warmtepomp een zeer duurzame vorm van verwarming. Bovendien is de CO2-uitstoot van een warmtepomp verwaarloosbaar.  

Wat is een lucht-luchtwarmtepomp precies?

Een veelgebruikt type warmtepomp is een lucht-luchtwarmtepomp. Die maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht om een woning te verwarmen. Bovendien kun je met dit type warmtepomp tijdens de zomer je huis ook koelen.

Hoe dat precies werkt? Wel, de installatie bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Om te verwarmen wordt via de buitenunit warmte uit de buitenlucht onttrokken en naar binnen geblazen om zo binnen steeds een aangenaam klimaat te voorzien. Een lucht-luchtwarmtepomp wordt voor 80% aangedreven door energie uit de lucht en werkt slechts voor 20% op elektriciteit. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar ook voor je energieverbruik.

Een lucht-luchtwarmtepomp is daarnaast een zeer flexibele oplossing. Zowel bij renovatie als bij  nieuwbouw kun je dit type warmtepomp probleemloos installeren. Een lucht-luchtwarmtepomp kun je ook afzonderlijk per kamer of per binnenunit bedienen, wat erg gebruiksvriendelijke is.

Ook in het tussenseizoen kun je je warmtepomp inzetten als bijverwarmer om je kamers net dat graadje extra warmer te krijgen. Geen dag is meer te koud. Met een warmtepomp overwinter je in een comfortabel thuisklimaat. 

Koel in de zomer

Toch is je lucht-luchtwarmtepomp niet enkel een goede investering voor koude dagen. Ook ‘s zomers bewijst ze haar nut. Als het kwik in de barometer stijgt, functioneert je warmtepomp als airconditioning en zorgt ze ervoor dat ook jij het hoofd koel kan houden. De werking van je warmtepomp verloopt dan omgekeerd: de warme lucht wordt van binnen naar buiten afgevoerd en jaagt de drukke warmte uit je woning. De lucht-luchtwarmtepomp voorziet in de zomer een fris klimaat waar zweten en puffen niet bestaan.

De installatie werkt daarnaast ook als luchtontvochtiger en luchtzuiveraar en garandeert door haar efficiënte ventilatiesysteem elke dag een gezond binnenklimaat. 

Is jouw elektrische verwarming aan vervanging toe? Wil je meer weten over deze verwarmings- en koeloplossing? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experten. Zij helpen je graag verder bij je keuze.

Daikin kan je helpen met de vervanging van je elektrische verwarming. Vraag raad aan één van onze erkende installateurs.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

2 december 2020

 

Categorie:

Verwarming

Renovatie

Gelijkaardige artikels