Skip to main content

Vervang je elektrische verwarming door een lucht-luchtwarmtepomp

Heb jij thuis een elektrische verwarming, maar ben je het beu om telkens een torenhoge elektriciteitsrekening toegestuurd te krijgen? Wil je bovendien graag duurzamer en milieuvriendelijker verwarmen? Dat kan! Het is namelijk heel eenvoudig om je elektrische verwarming te vervangen door een duurzaam en klimaatvriendelijk systeem. Een lucht-luchtwarmtepomp, bijvoorbeeld, is een investering die het hele jaar door loont. Wil je graag meer weten over deze verwarmingsoplossing? Lees dan zeker verder. 

Waarom elektrische verwarming vervangen door een warmtepomp? 

Een elektrische verwarming is duur in verbruik en heeft een laag rendement. Bovendien is de gebruikte energie meestal niet-hernieuwbaar (tenzij je gebruikmaakt van groene stroom of van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen). Je elektrische verwarming vervangen door een duurzaam, goedkoper alternatief is dan ook een slim idee. 

Met een warmtepomp garandeer je op een voordelige, efficiënte en ecologisch verantwoorde manier op elk moment een aangename temperatuur in je woning. Zo’n installatie is maar liefst drie keer efficiënter dan een elektrische verwarming. Dat komt omdat een warmtepomp z’n energie voor drie vierde uit onuitputtelijke bronnen uit de natuur haalt. Je verwarmt je huis met energie afkomstig uit de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Dat maakt van een warmtepomp een zeer duurzame vorm van verwarming. Bovendien is de CO2-uitstoot van een warmtepomp verwaarloosbaar.  

Wat is een lucht-luchtwarmtepomp precies?

Een veelgebruikt type warmtepomp is de lucht-luchtwarmtepomp. Die maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht om een woning te verwarmen. Bovendien kun je met deze warmtepomp tijdens de zomer je huis ook koelen.

Hoe dat precies werkt? Wel, de installatie bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Om te verwarmen onttrekt de buitenunit warmte uit de buitenlucht, die vervolgens via leidingen in de woning wordt getransporteerd en door de binnenunit afgeven wordt. Zo krijg je op elke moment een aangenaam binnenklimaat. Een lucht-luchtwarmtepomp wordt voor 75% drie vierde aangedreven door energie uit de lucht en werkt slechts voor 25% één vierde op elektriciteit. Dat is goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor je energieverbruik.

Een lucht-luchtwarmtepomp is bovendien een zeer flexibele oplossing. Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw kun je dit type warmtepomp probleemloos installeren. Een lucht-luchtwarmtepomp kun je ook afzonderlijk per kamer of per binnenunit bedienen, wat erg gebruiksvriendelijke is.

Ook in het tussenseizoen kun je je warmtepomp inzetten als bijverwarming om je kamers net dat graadje extra warmer te krijgen. Geen dag is meer te koud. Met een warmtepomp overwinter je in een comfortabel thuisklimaat. 

Koel in de zomer

Toch is je lucht-luchtwarmtepomp niet enkel een goede investering voor koude dagen. Ook ‘s zomers bewijst ze haar nut. Als het kwik in de barometer stijgt, functioneert je warmtepomp als airconditioning en zorgt ze ervoor dat ook jij het hoofd koel kunt houden. De werking van je warmtepomp verloopt dan omgekeerd: de warmte wordt van binnen naar buiten afgevoerd, zodat je woning afkoelt. De lucht-luchtwarmtepomp voorziet in de zomer een aangenaam fris klimaat zonder zweten en puffen.

De installatie werkt daarnaast ook als luchtontvochtiger en luchtzuiveraar, en garandeert elke dag een gezond binnenklimaat

Kiezen voor een lucht-luchtwarmtepomp

Is jouw elektrische verwarming aan vervanging toe? Wil je meer weten over een lucht-luchtwarmtepomp als verwarmings- en koeloplossing? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experten. We helpen je graag met je keuze.

Geplaatst op:

17 juni 2022