Skip to main content

Hoe voorkom je oververhitting in huis?

Heel wat mensen worden oprecht gelukkig van mooi weer, maar de stijging van het kwik brengt ook aanzienlijke ongemakken met zich mee. De jongste hittegolf zit nog vers in ons geheugen en ook binnenshuis zijn er daarbij temperatuurrecords gesneuveld. Nooit eerder kregen in België zoveel woningen te maken met oververhitting. Gelukkig zijn de oorzaken van dit fenomeen bekend en bestaan er oplossingen voor.

De oorzaken van oververhitting

Geen probleem zonder oplossing, maar om die te vinden, moet je de oorzaak van het probleem begrijpen. Oververhitting van een woning kan verschillende aparte oorzaken hebben of ontstaan door een combinatie van factoren. Die oorzaken identificeren is de eerste stap.

1. Menselijke warmte

Ons eigen lichaam geeft warmte af, zowel in rust als bij inspanningen. Een man van gemiddelde grootte produceert op die manier ongeveer 100 watt warmte per uur. Dit is verwaarloosbaar als er weinig mensen in de woning zijn, maar bij een hogere bezettingsgraad kan dit snel bijdragen aan de stijging van de omgevingstemperatuur.

2. Elektrische toestellen

Een tv, decoder, hifi-installatie, fornuis, oven, computer, … Vandaag zijn er in onze woningen heel wat elektrische apparaten die bijdragen aan oververhitting. Zelfs toestellen die bedoeld zijn om te koelen, geven warmte af. Zo geven een koelkast en diepvriezer samen ongeveer de warmte van vijf personen af. Raar, maar waar.

3. Invallende zonstralen

Zonnewarmte is een van de belangrijkste oorzaken van oververhitting in woningen. Invallende zonnestralen hebben een impact op de volledige schil van de woning, waarbij het dak en de ramen de bepalende factoren zijn.

Het dak slaat overdag geleidelijk aan warmte op, die het gedeeltelijk afgeeft in de woning. De ruimtes onmiddellijk onder het dak lopen het meeste risico op oververhitting.

Mogelijke oplossingen

1. Kwalitatieve isolatie

Wie een warmtepomp laat installeren, weet het maar al te goed: je woning isoleren is cruciaal om warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken en om een optimaal rendement van de warmtepomp te garanderen. Maar wist je dat kwalitatieve isolatie ook vermijdt dat warmte van buiten de woning binnenkomt? Hoe beter je dak en de muren van je huis of appartement geïsoleerd zijn, hoe groter de thermische inertie en hoe minder effect de invallende zonnestralen hebben. Kortom: als een gebouw goed geïsoleerd is, is het minder vatbaar voor oververhitting.

2. Beglazing met de juiste g-waarde

De zonnetoetredingsfactor ZTA of g-waarde geeft aan hoeveel invallende zonnestraling er door het glas van een raam gaat. Hoe hoger de g-waarde, hoe meer het raam zal bijdragen aan de oververhitting van een woning.

De g-waarde wordt onder meer beïnvloed door het aantal lagen glas en door de aanwezigheid van zonnewerende coating. Om oververhitting te vermijden, is het aangewezen om te kiezen voor dubbel of driedubbel glas met een coating in ijzeroxide.

3. Een adequate klimaatregeling

Als dak- en muurisolatie in combinatie met nieuwe ramen met een gunstige g-factor niet volstaan om oververhitting te vermijden, dan biedt klimaatregeling de beste oplossing. Met zo’n systeem geniet je op elk moment van een optimaal binnenklimaat, ook bij grote hitte of wanneer de temperaturen zouden stijgen omdat je mensen ontvangt of omdat je kookt.

Vandaag zijn er klimaatsystemen op de markt die actief koelen. Deze oplossingen zijn gebaseerd op de technologie van een lucht-luchtwarmtepomp, waarmee je niet alleen kunt koelen, maar ook verwarmen. Deze oplossingen zijn veelzijdiger dan een traditionele airco. Ze bieden een optimale controle van je binnentemperatuur en verbeteren zo je wooncomfort.

Geïnteresseerd in de airco-oplossingen van Daikin? Aarzel niet om contact op te nemen als je oververhitting in jouw huis of appartement wil vermijden

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircosysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

15 augustus 2020

 

Categorie:

Airconditioning

Nieuwbouw

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !