Skip to main content

Warmtepompen: duurzaam, maar ook een slimme investering

Warmtepompen worden almaar populairder. Logisch, want ze vormen een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen én te koelen. Maar daarmee is zeker niet alles gezegd: een warmtepomp kun je namelijk ook zien als een bijzonder slimme investering in de toekomst. Een woordje uitleg.

Warmtepompen zijn duurzaam

Het gros van het energieverbruik in onze woningen – meer dan 90% – gaat naar verwarming en de productie van sanitair warm water. Vandaag kun je het niet meer maken om daarvoor alleen fossiele brandstoffen in te zetten – da’s niet alleen erg klimaatonvriendelijk, maar bovendien bijzonder duur. In de toekomst zal verwarmen met fossiele brandstoffen zelfs helemaal uit den boze zijn. Tegen 2050 komen er strenge klimaatnormen voor alle Vlaamse woningen: voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande huizen. Een begrijpelijke en broodnodige beslissing van de regering, want het klimaat ziet af van onze huidige levensstijl.

Kies je voor een warmtepomp, dan zit je in elk geval goed. Zo’n systeem is honderd procent futureproof en maakt het je nu al mogelijk om de strenge doelstellingen te halen. Een warmtepomp onttrekt thermische energie uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, het water of de aarde en geeft gratis warmte zonder dat het onze aardreserves uitput. Dat is niet alleen erg duurzaam, maar ook voordelig op de lange termijn. Een warmtepomp kost inderdaad wel wat bij de aankoop, maar die investering haal je er na verloop van tijd zeker uit. Een extra lage energiefactuur, wie droomt daar niet van?

Nuttig tijdens álle seizoenen

Een warmtepomp gebruik je het hele jaar door. Tijdens de koude maanden zorgt dit systeem ervoor dat je het binnen lekker warm hebt. In de zomer kun je de werking omkeren en het toestel gebruiken om je woning te koelen. Zo spaar je meteen de aankoop en installatie van aparte verwarmings- en koelingssystemen uit. Een warmtepomp biedt beide mogelijkheden in één!

Perfect te combineren met zonnepanelen

Wil je nóg meer besparen, dan kun je de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen overwegen. Zo vergroot je je rendement aanzienlijk. Dankzij de zonnepanelen maak je namelijk gebruik van gratis groene stroom voor de aandrijving van je warmtepomp. Je verkleint je ecologische voetafdruk nog meer en bespaart extra op je energiefactuur.

Een meerwaarde voor je woning

Dat een warmtepomp je helpt om te besparen op de lange termijn, mag intussen duidelijk zijn. Toch is dat niet de enige reden waarom we praten over een slimme investering. Denk ook eens aan het moment waarop je je woning misschien wilt verkopen. Een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, vormt dan een heuse troef. Ook de volgende eigenaar kent namelijk de voordelen van zo’n installatie. Een woning mét warmtepomp kun je dan ook makkelijk tegen een hogere prijs verkopen dan een gelijkaardige woning zonder warmtepomp.

Stel dat iemand een woning verkoopt met een verouderd verwarmingssysteem dat nog werkt op fossiele brandstof. Dan zal de nieuwe eigenaar, om in orde te zijn met de regelgeving, die na verloop van tijd sowieso moeten vervangen door een duurzamer systeem. Dat brengt een hoop kosten en gedoe met zich mee. Uiteraard wil de koper zich dat liever besparen en dat maakt het aantrekkelijk om meteen een woning met een warmtepomp te kopen. Dat betekent een win-winsituatie voor beide partijen: jij realiseert een mooie meerwaarde op je woning en de nieuwe eigenaar hoeft het verwarmingssysteem niet te vervangen. 

Interessanter voor huurders

Ten slotte vormt een warmtepomp ook een troef als je je woning aanbiedt op de huurmarkt. Kandidaat-huurders willen maar al te graag intrekken in een woning waarvan ze zeker zijn dat de energiekosten bijzonder laag zullen zijn. De kans is dan ook groot dat je woning geen moment onverhuurd zal blijven en dat je de kandidaten maar voor het uitkiezen hebt.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een warmtepomp bij je thuis? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Warmtepompen: duurzaam, maar ook een slimme investering

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Dankzij deze korte test kom je te weten of je woning al of niet klaar is voor een warmtepomp. Indien dit het geval is, verwijzen we je naar een oplossing die is reeds aangepast aan jouw woning. Zo niet, geven we je enkele tips om je woning klaar te maken voor een warmtepomp.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

14 september 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !