Warmtepompen: duurzaam, maar ook een slimme investering

Warmtepompen worden almaar populairder. Logisch, want zulke systemen vormen een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen én te koelen. Maar daarmee is zeker niet alles gezegd: een warmtepomp kun je namelijk ook zien als een bijzonder slimme investering in de toekomst. Een woordje uitleg.

Warmtepompen zijn duurzaam

Het gros van het energieverbruik in onze woningen – meer dan 90% – gaat naar verwarming en de productie van sanitair warm water. Anno vandaag kun je het niet meer maken om daarvoor louter fossiele brandstoffen in te zetten. In de toekomst zal dat zelfs helemaal uit den boze zijn. Tegen 2050 komen er dan ook strenge milieudoelstellingen voor alle Vlaamse woningen – voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande huizen. Een begrijpelijke en broodnodige beslissing van de regering, want het milieu kreunt al te zeer onder onze huidige levensstijl.

Kies je voor een warmtepomp, dan zit je in elk geval goed. Zo’n systeem is honderd procent ‘future proof’ en maakt het je nu al mogelijk om de strenge doelstellingen te halen. Een warmtepomp onttrekt thermische energie uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, het water of de aarde en geeft gratis warmte zonder dat het onze aardreserves uitput. Dat is niet alleen erg duurzaam, maar ook voordelig op de lange termijn. Een warmtepomp kost inderdaad wel wat bij de aankoop, maar die investering haal je er na verloop van tijd zeker uit. Een extra lage energiefactuur, wie droomt daar niet van?

Nuttig tijdens álle seizoenen

Een warmtepomp gebruik je het hele jaar door. Tijdens de koude maanden zorgt dit systeem ervoor dat je het binnen lekker warm hebt. In de zomer kun je de werking omkeren en het toestel gebruiken om je woning te koelen. Zo spaar je meteen de aankoop en installatie van aparte verwarmings- en koelingssystemen uit. Een warmtepomp biedt beide mogelijkheden in één!

Perfect te combineren met zonnepanelen

Wil je nóg meer besparen, dan kun je de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen overwegen. Zo vergroot je je rendement aanzienlijk. Dankzij de zonnepanelen maak je namelijk gebruik van gratis groene stroom voor de aandrijving van je warmtepomp. Zo verklein je je ecologische voetafdruk nog meer en bespaar je extra op je energiefactuur.

Een meerwaarde voor je woning

Dat een warmtepomp je helpt om te besparen op de lange termijn, mag intussen duidelijk zijn. Toch is dat niet de enige reden waarom we praten over een slimme investering. Denk ook eens aan het moment waarop je je woning misschien wilt verkopen. Een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, vormt dan een heuse troef. Ook de volgende eigenaar kent namelijk de voordelen van zo’n installatie. Een woning mét warmtepomp kun je dan ook makkelijk tegen een hogere prijs verkopen dan een gelijkaardige woning zonder warmtepomp.

Stel dat iemand een woning verkoopt met een verouderd verwarmingssysteem dat nog werkt op fossiele brandstof. Dan zal de nieuwe eigenaar, om in orde te zijn met de regelgeving, die na verloop van tijd sowieso moeten vervangen door een duurzamer systeem. Dat brengt een hoop kosten en gedoe met zich mee. Uiteraard wil hij zich dat liever besparen en dat maakt het aantrekkelijk om meteen een woning met een warmtepomp te kopen. Dat betekent een win-winsituatie voor beiden: jij realiseert een mooie meerwaarde op je woning en de nieuwe eigenaar hoeft het verwarmingssysteem niet te vervangen. 

Interessanter voor huurders

Ten slotte vormt een warmtepomp ook een troef als je je woning aanbiedt op de huurmarkt. Kandidaat-huurders willen maar al te graag intrekken in een woning waarvan ze zeker zijn dat de energiekosten bijzonder laag zullen zijn. De kans is dan ook groot dat je woning geen moment onverhuurd zal blijven en dat je de kandidaten maar voor het uitkiezen hebt.

 

Warmtepompen: duurzaam, maar ook een slimme investering

Ontvang nu het Daikin magazine met de verwarmingsoplossingen

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

14 augustus 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels