Skip to main content

Wat is het gevolg van de Isolatienorm 2020 voor het binnenklimaat van je woning?

Isolatienorm 2020

De werking van een condenserende gasketel uitgelegd

Ontvang nu het Daikin magazine met de verwarmingsoplossingen

Ongetwijfeld heb je al gehoord over de fameuze Isolatienorm 2020. Vanaf volgend jaar gelden er inderdaad nieuwe regels voor de isolatie van je woning. Voldoe je niet aan de normen, dan riskeer je strafpunten en kan je woning in het ergste geval, bij een totaal van vijftien strafpunten, zelfs ongeschikt verklaard worden. Om het niet zover te laten komen is het cruciaal dat je tijdig de juiste maatregelen neemt. Zeker bij oude woningen kan er nog heel wat werk aan de winkel zijn. We zetten de regels even op een rijtje.

De normen voor dakisolatie 

Tegen 2020 moeten de daken van alle woningen in Vlaanderen (van eengezinswoningen tot studio’s en appartementen) voorzien zijn van isolatie. Nieuwbouwwoningen, die vanaf 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zijn in principe in orde met de energieprestatieregelgeving en voldoen daarmee ook aan de dakisolatienorm.

Vanaf 2020 zal er als minimumnorm een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) gelden. De R-waarde is een maat voor het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt, komt dit overeen met een laag van drie à vier centimeter isolatie.

Heb je een onbewoonde of onverwarmde zolder, dan geldt de isolatie van de zoldervloer als dakisolatie. In dat geval moet de isolatielaag wel doorlopen over de volledige oppervlakte van de vloer en overal een R-waarde van minstens 0,75 m²K/W hebben.

Voldoet je dakisolatie niet aan de norm, dan zal dat vanaf 1 januari 2020 gesanctioneerd worden met vijftien strafpunten. Dat betekent meteen ook dat je woning ongeschikt wordt verklaard.

Dubbel glas in elke woning

Tegen 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen ramen met op z’n minst dubbel glas hebben. De verplichting geldt voor:

  • leefruimtes

  • keukens

  • slaapkamers

Andere ruimtes, zoals bergingen, traphallen, inkomhallen of gangen, hoeven geen dubbel glas te hebben. 

Als bij een woningonderzoek blijkt dat je geen dubbel glas hebt waar dat verplicht is, krijg je ook strafpunten: drie voor één raam met enkele beglazing en negen strafpunten als meerdere ramen niet voorzien zijn van dubbel glas.

Aantonen dat je voldoet aan de Isolatienorm 2020

Krijg je thuis controle, dan zul je moeten aantonen dat je woning voldoet aan de Isolatienorm. Dubbel glas kun je makkelijk laten zien, maar dakisolatie of zoldervloerisolatie zit meestal verborgen. De aanwezigheid daarvan kun je op papier bewijzen met een document zoals:

  • het energieprestatiecertificaat (EPC)

  • het postinterventiedossier

  • het bouwplan

  • het lastenboek

  • de factuur voor de isolatie

Deze documenten hou je het best goed bij, want als je geen enkel bewijs kunt voorleggen, zul je door een energiedeskundige een beoordelingsverslag moeten laten opmaken. Dit kost al snel zo’n 200 euro. In het slechtste geval zul je een stuk van het dak of van je plafondafwerking moeten openbreken. De deskundige mag dit niet zelf doen.

Tip: kies voor een warmtepomp

Als je je woning isoleert, is het verstandig om even na te gaan of het geen tijd wordt om je oude verwarmingsinstallatie te vervangen. De Vlaamse overheid wil namelijk volop inzetten op duurzamere vormen van verwarming en maakt daarom de normen voor cv-ketels almaar strenger.

Als je kiest voor een warmtepomp zit je sowieso goed. Een warmtepomp is namelijk een bijzonder duurzame manier van verwarmen die gebruik maakt van omgevingswarmte uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, het water of de bodem. Daarnaast is een warmtepomp extra interessant omdat je er ook mee kunt koelen. Tijdens hete zomers kunnen de temperaturen in goed geïsoleerde huizen namelijk hoog oplopen. Door de isolatie wordt de warmte vastgehouden in de woning. In dat geval kun je je warmtepomp aanspreken om een aangenaam binnenklimaat te creëren.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 augustus 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !