Skip to main content

Ontdek het verschil tussen ventileren, verluchten en lucht zuiveren

Het verschil tussen ventileren, verluchten en lucht zuiveren

verschil ventileren, verluchten, lucht zuiveren

Hoe zorg je voor gezonde en verse lucht in huis? Moet je ventileren, verluchten of de lucht zuiveren? En wat is het verschil?

Ventileren, verluchten en lucht zuiveren

We koken, douchen, ademen en leven volop in huis. Vaak staan we er niet bij stil dat de binnenlucht hierdoor stevig wordt vervuild. Uit studies blijkt zelfs dat de lucht in onze huizen soms tot vijf keer vuiler is dan de buitenlucht. Zo krijgen we last van allergieën, vermoeidheid en andere vervelende kwaaltjes. Het is daarom belangrijk om de lucht in huis voldoende te verversen. Maar hoe pak je dit het best aan? Moet je ventileren, verluchten of is het beter om de lucht te zuiveren? En wat is juist het verschil tussen deze methodes?

Geen synoniemen!

Ventileren, verluchten en lucht zuiveren worden vaak als synoniemen gebruikt. Het zijn drie manieren om de lucht in je woning te verversen, maar er is wel degelijk een verschil:

  • Ventileren: De ventilatie van je woning is een continu proces dat dag en nacht doorgaat. Aan de hand van een ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht afgevoerd en vervangen door verse, gezonde lucht. Zo maak je komaf met allergenen, vocht en microben.
  • Verluchten: Verluchten is een kortstondige ingreep die een luchtstroom in je woning creëert. Wanneer je ramen en/of deuren openzet, wordt de vervuilde lucht door de stroom mee naar buiten gevoerd en verlaten schadelijke stoffen (gedeeltelijk) je huis.
  • Lucht zuiveren: De lucht in je woning zuiveren doe je met een luchtreiniger. Dit is een elektrisch toestel dat slechte geurtjes en ongezonde stoffen, die allergieën veroorzaken, uit de kamer waar hij staat,  verwijdert. Met streamer-technologie worden ionen afgevuurd op de vervuilde lucht. Hierdoor vallen schadelijke stoffen uiteen in proteïnen die vervolgens vernietigd worden door oxidatie.

Wat is het belangrijkste?

Wanneer je de indruk hebt dat er onvoldoende zuurstof in de kamer is of dat er een muffe geur hangt, heb je meestal de neiging om het raam even open te zetten. We denken dat de lucht zo voldoende ververst is, maar verluchten is niet altijd voldoende! Zeker niet in recent gebouwde of gerenoveerde woningen die volledig geïsoleerd zijn. Ventilatie blijft de meest grondige manier om de lucht binnenshuis gezond te houden. Een degelijk ventilatiesysteem is daarom geen overbodige luxe. Bovendien maken alle ventilatiesystemen van Daikin gebruik van warmterecuperatie. Hierdoor komt er geen koude lucht binnen zoals bij een open raam of deur. Je moet dus niet extra verwarmen en dat scheelt op je energiefactuur.

Wil je nóg zekerder zijn dat je schone lucht inademt? Dan is een bijkomende luchtreiniger zeker aan te raden. Dit toestel garandeert optimaal comfort en zuivert fluisterstil grote volumes lucht. Daikin biedt zelfs toestellen aan die luchtzuivering combineren met luchtbevochtiging. Zo ben je ook nog eens zeker van een aangename vochtigheidsgraad in je woning.

Wanneer moet je verluchten?

In principe hoef je je met een ventilatiesysteem en een luchtreiniger geen zorgen te maken over het binnenklimaat. Toch zijn er enkele situaties waarbij extra verluchting aan te raden is:

  • Je gebruikt verf, lijm of andere schadelijke producten
  • Elke ochtend, nadat je bent opgestaan
  • Je bent met veel mensen in één ruimte geweest

Het volstaat om gedurende een kwartier te verluchten. Wanneer je de ramen of deuren langer laat openstaan, zullen de muren afkoelen. Het duurt dan langer en het is duurder om de kamer opnieuw op te warmen. Vergeet niet om de verwarming uit te zetten wanneer je verlucht. Dat is uiteraard duurzamer én je vermijdt dat je energiefactuur nodeloos oploopt.

Wil jij ook genieten van een aangenaam binnenklimaat met schone en gezonde lucht? Contacteer ons dan voor meer informatie over ventilatiesystemen en luchtreinigers.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

04 december 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !