Skip to main content

Zonnekaart aangepast: wat betekent dit als je zonnepanelen wil installeren?

De Zonnekaart is een handige tool waarmee je kunt nagaan of een bepaalde woning al dan niet geschikt is voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Onlangs werd de Vlaamse zonnekaart aangepast aan de situatie in 2021. In dit artikel lees je wat dat concreet betekent.

Zonnepanelen en -collectoren

Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Da’s erg verstandig, want daarmee kun je een deel van de elektriciteit die je thuis verbruikt zelf produceren via gratis zonne-energie. Die elektriciteit kun je bijvoorbeeld gebruiken om een warmtepomp aan te drijven of een elektrische wagen op te laden, maar ook voor tal van andere toepassingen.

Ook zonnecollectoren zijn het overwegen waard. Daarmee produceer je geen elektriciteit, maar warmte die je, door de zonnecollector te combineren met een zonneboiler, kunt gebruiken voor de verwarming van je sanitair water.

Maar voor je zonnepanelen of zonnecollectoren installeert, wil je natuurlijk weten of jouw dak daarvoor geschikt wel is. Ook is het nuttig om op voorhand een inschatting te maken van de besparing die je kunt realiseren. Dat kan met de Zonnekaart.

Wat is de Zonnekaart?

Via de site van de Zonnekaart Vlaanderen kun je makkelijk controleren hoe goed jouw dak scoort voor zonne-energie.

Je hoeft enkel je adres (in Vlaanderen) in te vullen en krijgt meteen te zien hoeveel vierkante meter van jouw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen of zonnecollectoren. De tool maakt een onderscheid tussen delen die ‘ideaal’, ‘bruikbaar’ en ‘beperkt bruikbaar of niet bruikbaar’ zijn.

Ook krijg je een inschatting van de elektriciteits- en/of warmteproductie die je kunt realiseren, de gemiddelde kostprijs van de installatie, de besparing op je energiefactuur, de terugverdientijd en de winst voor het klimaat in aantal ton uitgespaarde CO2 per jaar.

Uiteraard geeft de Zonnekaart je slechts een schatting. Voor een gedetailleerde berekening van al deze gegevens neem je het best contact op met een installateur in jouw buurt.

Update voor de Zonnekaart Vlaanderen

Begin dit jaar heeft de Vlaamse overheid de Zonnekaart aangepast aan de situatie in 2021. Sinds de afschaffing van de virtueel terugdraaiende teller, is er immers heel wat veranderd. 

De nieuwe versie houdt rekening met:

  • het zelfverbruik (wat zeer belangrijk is voor installaties zonder terugdraaiende teller).

  • de mogelijkheid om geïnjecteerde stroom aan een energieleverancier te verkopen. 

  • een premie tot maximum 1.500 euro voor wie aan de voorwaarden voldoet.

In de geüpdatete versie van de Zonnekaart komen zonneboilers voortaan gunstiger uit de test; hun terugverdientijd is nu zelfs korter dan die voor zonnepanelen.

Raadpleeg de Zonnekaart Vlaanderen

Wat in Brussel?

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zijn eigen zonnekaart waarmee je het zonnepotentieel van je dak kunt nagaan.

Net als bij de Vlaamse versie, hoef je enkel je adres (in Brussel) in te vullen en krijg je meteen een overzicht van de kosten en baten van de installatie van zonnepanelen en/of een zonneboiler.

De zonnekaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is aangepast aan de nieuwste voorwaarden die gelden sinds 1 januari 2021.

Raadpleeg de Zonnekaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

En in Wallonië?

Voor Wallonië bestaat er helaas geen zonnekaart zoals in Vlaanderen of Brussel. Wel heeft het Waals Gewest een online simulator om de opbrengst en de terugverdientijd van je zonnepanelen te berekenen.

Raadpleeg de simulator voor zonnepanelen

Zonnepanelen installeren: 5 tips

Tot slot geven we je nog enkele vuistregels mee voor de installatie van zonnepanelen of zonnecollectoren:

  1. Je dak is de meest geschikte plaats om zonnepanelen te installeren, al kan het in principe ook op de grond.

  2. Zonnepanelen kunnen zowel op een plat als op een schuin dak geïnstalleerd worden. Omdat de optimale hellingsgraad 15 tot 50° is, is het aangewezen om bij een plat dak speciale beugels te gebruiken om de panelen onder de juiste hoek te zetten.

  3. De zonnepanelen zijn bij voorkeur naar het zuiden gericht. Ook een oriëntatie naar het oosten of het westen zijn mogelijk, maar dan zal het rendement lager liggen.

  4. Vermijd schaduw op de zonnepanelen.

Check of het dak stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.

verwarmingsmagazine

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

10 maart 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !